25 september 2023

Twee keer de zon op adembenemende wijze!

Ik heb twee juwelen van foto’s, die beiden met de zon te maken hebben en die beiden door amateur-fotografen zijn gemaakt. De eerste is een foto van Alan Friedman, die gebruikmakend van een 90mm telescoop met Hα-filter deze adembenemende foto maakte van een protuberans, die op 3 maart j.l. vanuit een zonnevlek omhoog schoot.

Credit: Alan Friedman

Hap hap hap, even bijkomen hoor… Maar da’s nog niet alles, lieve lezers en lezeresssen. Want de zon heeft deze week nog iets prachtigs opgeleverd. De Poolse amateur-sterrenkundige Catalin Fus dacht namelijk afgelopen maandag (7 maart) om 15:05:49 uur Nederlandse tijd: “kom, laat ik met mijn Canon EOS 550D achter een 102 mm f6.3 apochromaat de zon maar eens eventjes fotograferen”.  Géén willekeurig tijdstip, want juist op dat moment trok het ISS net voorbij over het zonsoppervlak – iets wat ongeveer een halve seconde duurt. En juist op hetzelfde moment was Space Shuttle Discovery net losgekoppeld van het ISS. En juist op hetzelfde moment was daar op de zon een grote groep zonnevlekken te zien, #1166. Afijn, nummer twee van adembenemende foto’s, met links in de uitvergroting de Discovery en het ISS:

Credit: Catalin Fus

Hap, hap, hap, hap, hap… Pffff, dit moet ik niet te vaak doen. Bron voor de eerste foto: Bad Astronomy. Voor de tweede foto: Universe Today.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: