28 september 2023

15 maart: Ontdekking van de Hemel in Labyrint

Credit: Labyrinth/VPRO

Van de eerste raketlancering 85 jaar geleden tot het losbarsten van de commerciële ruimtevaart, dit jaar staat in het teken van mijlpalen in de ruimtevaart. Ter ere van alles wat in de laatste 85 jaar is bereikt, voegt Labyrint een nieuwe mijlpaal toe. Daarom komende dinsdag (15 maart 2011) in Labyrint – het wetenschapsprogramma van VPRO en NTR – om 21:20 uur op Nederland 2 “Ontdekking van de Hemel”, waarin Labyrint letterlijk de ruimte in gaat met een zelfgemaakte ruimtesonde. Een korte impressie van dat programma: 50 jaar geleden durfde de Rus Yuri Gagarin het aan zich te begeven buiten onze Aardse dampkring. Hij opende de deur voor de grote stap: datzelfde jaar nog kondigde Amerika aan naar de Maan te gaan. Het was tijd voor bemande ruimtevaart. Inmiddels willen we verder. De drijfveer om te ontdekken heeft ons nog niet verlaten en zal ons uiteindelijk weer naar de Maan brengen, deze keer permanent. Hoewel het nog even zal duren voordat u uw vakantie richting de Maan kunt boeken, wordt er nu al hard aan gewerkt. Een bemande basis op onze Maan zal in de eerste plaats een springplank vormen voor de wetenschap en ons helpen met het verder ontdekken van de hemel. Labyrint peilt bij de European Space Agency hoe ver Europa is met het reizen naar de Maan. De Russen en Amerikanen namen het voortouw in de gehele ruimtevaarttechniek, maar tegenwoordig vervult Nederland een niet weg te denken cruciale rol in space. Ons kleine land ontwikkelt ruimtevaarttechnologie die steeds beter en betrouwbaarder functioneert in het immens grote en strenge heelal. Dit is maar goed ook, want zonder ruimtevaart zouden we heel veel dagelijkse dingen kunnen vergeten. Denk maar aan het weerbericht of het gebruik van je telefoon en navigatiesysteem.

Labyrint de ruimte in

Fragment uit Ontdekking van de Hemel. Credit: Labyrinth/VPRO

Ruimtevaart is dichterbij dan je zou denken en Labyrint wil dat laten zien. In samenwerking met Noorderlicht, het KNMI en NIKHEF lanceren we onze eigen missie. Labyrint gaat de ruimte in, met camera en meetapparatuur, volledig low-budget en wetenschappelijk verantwoord. We werkten in een zeer kort tijdbestek toe naar een echte ruimtereis. Tegen welke technische problemen loop je aan als je een camera al filmend, stabiel omhoog wilt sturen? Hoe bescherm je de apparatuur tegen kou, wind en druk? Hoe hoog kunnen we komen? Wat gaan we meten en hoe vinden we onze camera en meetresultaten weer terug? Het zijn uitdagingen als deze die de ruimtevaart zelfs tot de dag van vandaag bezig houden. Zal het Labyrint lukken de reis te overleven? Direct na de uitzending kun je doorpraten met wetenschappers in de wekelijkse Labyrint live online discussie. Kijk mee op de site en stel je vragen via Twitter of chat op www.labyrint.nl.

 

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: