Site pictogram Astroblogs

Supermaan niet oorzaak aardbeving en tsunami Japan

Credit: Christoph1703/Pixabay

Het leek toch min of meer een poging de goden te verzoeken. Donderdagavond schreef ik nog vrolijk een astroblog waarin ik betoogde dat de supermaan van 19 maart geen aardbevingen en tsunami’s zal veroorzaken en wat gebeurt er krap een halve dag later: een enorme aardbeving en daaropvolgende tsunami brengt rampspoed in Japan. Menig lezer die dacht of schreef ‘zie je nou wel, die supermaan is toch waar!’ Logisch eigenlijk, want het is een feit dat zon en maan een gravitationele invloed op de aarde hebben en het is een feit dat die invloed groter is als beiden op één lijn staan met de aarde. En toch is de gedachte dat die supermaan de oorzaak is van de aardbeving en tsunami in Japan onjuist en wel om een aantal redenen:

    • Ten eerste is er een héél voor de hand liggende reden: de supermaan is pas op zaterdag 19 maart, terwijl de aardbeving en tsunami acht dagen daarvoor plaatsvonden, op vrijdagochtend 11 maart. Die 19e maart is het Volle Maan plus perigeum van de maan, d.w.z. dat de afstand tussen aarde en maan dan met 356.577 km erg klein is. Op 11 maart was de maan in z’n baan onderweg naar Eerste Kwartier.
    • ‘Ja maar de effecten van supermaan kunnen ook eerder merkbaar zijn of daarna’, aldus lezers. Kijk maar naar de tsunami van 26 december 2004, welke twee weken voor de supermaan van 19 januari 2005 plaatvond. Ook dat argument kan van tafel worden geveegd, want twee weken voor zo’n supermaan-dag staat de maan in z’n ellipsvormige baan in zijn apogeum, d.w.z. het punt het verste van de aarde. De redenering van astroloog Richard Nolles dat de supermaan door z’n getijdewerking aardbevingen, vulkanen en tsunami’s kan veroorzaken gaat zeker niet op als de maan in z’n apogeum staat. In de afbeelding hieronder de grootte van de maan tijdens perigeum en apogeum.

Credit: Anthony Ayiomamitis.

  • Vele geologen hebben al tientallen jaren geprobeerd te voorspellen wanneer aardbevingen en vulkanen gaan plaatsvinden en daarbij zijn diverse studies gewijd aan een mogelijke correlatie met die verschijnselen en de maanfase. Alles wijst er op dat die correlatie er niet is. Dé oorzaak van aardbevingen – met daaropvolgende tsunami’s – en vulkanen is de verschuiving van de platen van de aardkorst, niet meer en niet minder. OK toegegeven, er is hoogstens een zwakke correlatie tussen een bepaald soort lichte aardbevingen en de maan. Maar die correlatie is er alleen bij Volle en Nieuwe Maan, niet bij andere maanfasen.
  • Volgens Nolles kan de supermaan ook orkanen veroorzaken. Ook daarvoor hebben meteorologen uitputtend gezocht naar een correlatie tussen orkanen en de maan en dat heeft hetzelfde antwoord opgeleverd: géén. Bedenk dat orkanen hun seizoenen kennen terwijl de supermaan geen seizoenen kent.
  • Tenslotte over de bedenker van de term supermaan: de astroloog Richard Nolles. Zoals bekend verondersteld de astrologie een grote invloed van zon, maan en planeten op de aarde en op de mensen die daarop rondwandelen. Er was in 2005 zelfs een astrologe die geld eiste van de NASA, omdat die organisatie het lef had een projectiel in te laten slaan op de komeet Tempel 1, waardoor haar astrologische voorspellingen waren verstoord. Die invloed tussen hemelobjecten en aarde, zoals de astrologie dat voorstelt, is gebaseerd op eeuwenoud drijfzand, ooit bedacht door de Soemeriërs. Ik zal hier niet verder ingaan op de vele bezwaren tegen de astrologie, maar de astroloog die de supermaan allerlei kwalijke eigenschappen toedicht valt in dezelfde categorie als mensen die denken dat de aarde in december 2012 aan z’n einde zal komen door één of andere door Maya’s voorspelde kosmische samenstand.

Afijn, tot zover mijn standpunt over de supermaan en de al of niet aanwezige relatie met de ramp die 11 maart j.l. in Japan plaatsvond. Lezers zullen daar wellicht anders over denken, maar dat is ieders goed recht. Meer info over de argumenten waarom die relatie er niet is vind je in de diverse bronnen: Bad Astronomy + Universe Today + Space.com.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten