26 januari 2020

Weersverwachting voor Titan: kans op buien!

Seizoensgebonden equatoriale wolken op Titan

Titan kent natte en droge seizoenen, zo blijkt uit gegevens die zijn verzameld door Cassini. Hoewel de grootste maan van Saturnus in het bezit is van methaanmeren nabij de poolgebieden, zien de gebieden rond de evenaar er nogal droog uit. Wetenschappers hebben hier wel droge kanalen, een soort van rivierbeddingen, waargenomen op foto’s die gemaakt zijn door de Huygens-sonde, maar deze werden geacht de restanten te zijn van een eerdere, ‘nattere’ fase in de geschiedenis van Titan.

Nieuwe waarnemingen van Cassini hebben echter een ander beeld laten zien. Nadat een equatoriaal gebied bedekt is geweest met wolken, is het oppervlak hier plaatselijk van kleur veranderd.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.