23 februari 2024

Video: hoe de foto’s van Hubble worden gemaakt

Met de regelmaat van de klok laat ik op de Astroblogs betoverende juweeltjes van foto’s zien die door de Hubble ruimtetelescoop zijn gemaakt. Aan boord van Hubble bevinden zich vijf instrumenten, waarmee men objecten in het heelal bestudeert. Die instrumenten vergaren ruwe data, waar het grote publiek niets mee kan doen. De volgende video van ruim twee minuten laat aan de hand van waarnemingen aan het spiraalstelsel NGC 3982 zien hoe sterrenkundigen op de computer van die ruwe data een hapklare, publieksvriendelijke foto maken. Het resultaat van die tien uren durende bewerking hebben jullie oktober vorig jaar kunnen bewonderen.

Bron: Bad Astronomy

Share

Comments

  1. Ralf Deuze zegt

    Ik vraag me dan toch altijd af hoe het er ècht uitziet…

  2. Wat bedoel je met echt? Hoe zo'n spiraalstelsel eruit ziet als je rechtstreeks 'door' de Hubble zou kijken? Die foto's zijn het resultaat van de optiek van Hubble zelf en van de camera's en de daarbij behorende filters en electronica plus de bewerking met de software. Geen idee hoe die zich tot elkaar verhouden en wat het uiteindelijke beeld bepaald.

  3. Ralf Deuze zegt

    Met echt bedoel ik als je er op af zou vliegen en uit het raam zou kijken. Vaak zie je heel mooie foto's waar verschillende soorten straling kunstmatig wordt ingekleurd/versterkt. Rood op zo'n afbeelding is vaak dan geen echt rood… Je bent toch een beetje overgeleverd aan de fantasie en voorstellingsvermogen van degene die de foto bewerkt.

Speak Your Mind

*