24 februari 2024

Oeps, daar ging iets NIET goed bij de lancering van de Ariane 5

Gisteravond (donderdag 30 maart) zou om 23.45 uur Nederlandse tijd de Europese draagraket Ariane 5 vanaf Guyana Space Center in Kourou, Frans Guyana worden gelanceerd om twee communicatiesatellieten in een baan om de aarde te brengen. Het ging duidelijk niet goed bij die lancering. Nee, er voltrok zich geen ramp zoals een neerstortende raket of een explosie hoog in de lucht. Wat er gebeurde was dat de hoofdmotor van de Ariane wel aanging, maar de boosters er geen zin in hadden en uitbleven. Kortom, de Ariane 5 kwam geen centimeter van de grond. Kijk zelf maar naar de beelden.

Ja, die Franse commentator met z’n “trois, deux, une… TOP” blijft irritant, ik weet het. En nee, het is g

Share

Comments

  1. Wolter zegt

    Met de boosters is waarschijnlijk niks mis. Het volledig opstarten van de vloeibare brandstof motor duurt een 9 tal seconden. Gedurende die tijd controleert de vluchtcomputer of het opstarten binnen vooraf gestelde parameters blijft. Na 7 seconden concludeerde de computer dat er iets niet correct was en stopte de startprocedure. e.e.a. geheel volgens de veiligheidsprocedures. De precieze oorzaak wordt momenteel onderzocht.

  2. "Ariane 5 rockets main engine ignited, but the boosters did not" staat er in de bron. Maar goed, die kunnen er natuurlijk ook naast gezeten hebben. Thanx voor de update.

Speak Your Mind

*