13 april 2024

Lezing: Waarnemingshorizon, de nieuwe grens van het heelal

Credit: NASA/ESA

Aanstaande vrijdag 15 april is er bij sterrenkundevereniging Christiaan Huygens weer een lezing. Spreker deze avond is Prof. dr. John Heise, astrofysicus bij SRON en de Universiteit Utrecht. Ook is hij een groot popularisator van sterrenkunde en ruimtevaart. Ruim een jaar geleden was hij ook al bij Huygens in Papendrecht te gast. Hij hield toen een boeiende en verhelderende lezing over gravitatiegolven. De lezing dit keer heet: Waarnemingshorizon, de nieuwe grens van het heelal. Aan bod komen o.a. de grenzen aan verleden, heden en toekomst. Hoe zien wij ons zelf in een spiegel op heel grote afstand? Hoe kunnen wij met moderne telescopen een supernova, uit 1573, nog eens zien ontploffen? Kunnen wij zo alles zien als we maar lang genoeg wachten? Nee: In een versneld uitdijend heelal zoals de onze, blijkt er een grens te zijn, die de gebeurtenis- of waarnemingshorizon van het heelal genoemd wordt. En waarom kan een eventuele buitenaardse beschaving buiten die nieuwe horizon wel de aarde zien, maar nooit onze radio- en televisie- uitzendingen ontvangen? De lezing begint om 20:30 uur, vanaf 20:00 uur is de zaal open en ben je van harte welkom. Meer info: Huygens.

Share

Speak Your Mind

*