29 maart 2024

Heeft Titan net als Europa een oceaan onder z’n oppervlakte?

Heeft Titan een oceaan onder z’n oppervlakte? Credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Een groep Belgische sterrenkundigen onder leiding van Rose-Marie Baland (Koninklijk Observatorium in Brussel) denkt dat het mogelijk is dat onder het ijzige oppervlakte van Titan – de grootste maan van de planeet Saturnus – een vloeibare oceaan van water voorkomt. De groep baseert zich daarbij op metingen die de afgelopen zeven jaren zijn gedaan door de verkenner Cassini, die voortdurend bezig is tussen de manen van Saturnus door te vliegen en waarnemingen te doen. Die waarnemingen hebben opgeleverd dat Titan altijd met dezelfde kant naar Saturnus kijkt, net zoals onze maan altijd met dezelfde kant naar de aarde kijkt. Waar de Belgische groep vooral naar keek was het zogenaamde traagheidsmoment van Titan, de neiging van een object om z’n rotatie af te remmen. Het waargenomen traagheidsmoment van Titan kan volgens de Belgen het beste verklaard worden als de maan een vaste buitenkant heeft en een vloeibare binnenste. Titan zou wat dat betreft lijken op de maan Europa van Jupiter, waarvan ook sterke vermoedens bestaan dat deze een vloeibare oceaan onder z’n ijskorst heeft. Baland’s groep denkt dat de oceaan van Titan voornamelijk uit water bestaat. Dat roept meteen een vraag op: hoe kan het dat de atmosfeer van Titan vol zit met methaan, een verbinding die gemakkelijk en snel wordt afgebroken door het zonlicht? Er moet iets zijn dat het methaan continue bijvult, maar hoe kan dat gebeuren door een ondergrondse oceaan van water? Mmmmm, misschien toch maar denken aan een oceaan vol methaan? Bron: Technology Review.

Share

Comments

  1. Tijd voor een sonde die naar binnen gaat. Metingen doet en die weer naar buiten stuurt. Moeilijk omdat eerst bepaald moet worden hoe dik de ijskap op de oceaan is. Die zal wel uit een stevige laag ijs bestaan.

  2. Er wordt al jaren nagedacht over het sturen van een duikboot naar Europa, die zowel in staat is door die ijskorst te dringen als rond te dobberen in die ondergrondse oceaan. Grote vraag is of het technisch haalbaar is en of 't betaalbaar is.

Speak Your Mind

*