21 juli 2024

Hebben ze een lek bij CERN?

Al een kleine week worden op diverse blogs en fora heftige discussies gevoerd over een difoton-resonantie bij 115 GeV, waargenomen met de ATLAS-detector van de Large Hadron Collider, hetgeen mogelijk wijst op het bestaan van een licht Higgs deeltje. Afgelopen paasweekend gingen de discussies voornamelijk over de vraag of het bericht wel betrouwbaar is. De bron is namelijk een commentaar van een anonieme lezer (genaamd Higgs? says) op een blog die de natuurkundige Peter Woit op z’n weblog Not Even Wrong schreef. Dat commentaar luidde als volgt – excuus voor het technische blabla :
Internal Note Report number ATL-COM-PHYS-2011-415 Title Observation of a γγ resonance at a mass in the vicinity of 115 GeV/c2 at ATLAS and its Higgs interpretation Author(s) Fang, Y (-) ; Flores Castillo, L R (-) ; Wang, H (-) ; Wu, S L (University of Wisconsin-Madison) Imprint 21 Apr 2011. – mult. p. Subject category Detectors and Experimental Techniques Accelerator/Facility, Experiment CERN LHC ; ATLAS Free keywords Diphoton ; Resonance ; EWEAK ; HIGGS ; SUSY ; EXOTICS ; EGAMMA Abstract Motivated by the result of the Higgs boson candidates at LEP with a mass of about 115~GeV/c2, the observation given in ATLAS note ATL-COM-PHYS-2010-935 (November 18, 2010) and the publication “Production of isolated Higgs particle at the Large Hadron Collider Physics” (Letters B 683 2010 354-357), we studied the γγ invariant mass distribution over the range of 80 to 150 GeV/c2. With 37.5~pb-1 data from 2010 and 26.0~pb-1 from 2011, we observe a γγ resonance around 115~GeV/c2 with a significance of 4σ. The event rate for this resonance is about thirty times larger than the expectation from Higgs to γγ in the standard model. This channel H>γγ is of great importance because the presence of new heavy particles can enhance strongly both the Higgs production cross section and the decay branching ratio. This large enhancement over the standard model rate implies that the present result is the first definitive observation of physics beyond the standard model. Exciting new physics, including new particles, may be expected to be found in the very near future. See: http://cdsweb.cern.ch/record/1346326?

Heeft de ATLAS-detector een light Higgs boson gevonden? Credit: CERN

Als je vervolgens op die link klikt kom je op een inlogpagina om het document te mogen zien. Gewone stervelingen als jij en ik kunnen niet verder klikken zonder de juiste gegevens, dat kunnen alleen leden van de zogenaamde ATLAS-samenwerking. Dat zijn de natuurkundigen die meewerken aan de grote ATLAS-detector van de LHC, een apparaat ter grootte van een kathedraal dat de botsingen tussen de protonen bestudeert. Hedendaagse natuurkunde is een wereld van grote getallen én van het grote geld en dat geldt ook voor ATLAS, waar maar liefst 3000 natuurkundigen uit 38 landen en van meer dan 117 universiteiten aan meedoen. Men denkt dat de anonieme commentator van Woit’s blog één van die 3000 wetenschappers is. Het commentaar is een ‘abstract’, de samenvatting van een wetenschappelijk artikel. Tenminste, dat is wat het lijkt. Het zou kunnen gaan om een hoax, een nepbericht. Als het een echte abstract is, dan is er een serieus probleem bij CERN – het instituut bij Genéve waar de LHC en ATLAS toe behoren – want dan heeft iemand gelekt. Afspraak is dat artikelen op basis van waarnemingen met detectoren zoals ATLAS en CMS, waar duizenden wetenschappers bij betrokken zijn en wiens wetenschappelijke faam afhankelijk is van die artikelen, eerst grondig getoetst worden door andere natuurkundigen, de zogenaamde peer review. Als het een echt abstract is en geen hoax dan is dat van een artikel dat helemaal niet naar buiten had gemogen, maar eerst nog moest worden getoetst. Vele ‘internal notes’ worden op die wijze beoordeeld en belanden uiteindelijk in de prullenbak omdat ze onjuistheden of verkeerde interpretaties bevatten. Dá t het abstract wetenschappelijk onjuist is is de stellige mening van Tommasso Dorigo, een natuurkundige die bij de CMS-detector van de LHC werkt. Zou de resonantie  bij 115 GeV namelijk echt zijn, dan zouden andere detectoren, zoals de CMS en de CDF en D0 van de Amerikaanse Tevatron-versneller van Fermilab ook iets moeten hebben opgemerkt. Maar dat hebben ze niet, zoals uit dit goedgekeurde document voor ATLAS en deze voor CDF blijkt. Afijn, genoeg discussie dus in de blogosfeer. Wordt vervolgd.

 

Share

Comments

  1. hoi hoi

Speak Your Mind

*