6 juni 2023

M106 vanuit de Dordtse Biesbosch

Gisteravond (24 april 2011) gingen Jan Heuser en Jan Brandt waarnemen in de Dordtse Biesbosch. Beiden zijn net als ik lid van sterrenkundevereniging Christiaan Huygens in Papendrecht en Jan Brandt kennen we als auteur van de Astroblogs. Heuser is sinds kort ook actief als astrofotograaf en dat doet hij uitstekend. Op z’n facebook-pagina zijn al mooie resultaten te bewonderen, zoals van de Draaikolknevel M51 en de Orionnevel, M42. Terwijl Brandt zich gisteravond op Saturnus richtte – waar we vast en zeker de resultaten nog te zien zullen krijgen – fotografeerde Heuser diverse sterrenstelsels zoals M63 – the Sunflower Galaxy – en M106, hierboven te zien. M106 gaat ook wel door het leven als NGC 4258 en het is een spiraalstelsel in het sterrenbeeld Jachthonden (Canes Venatici). Het werd in 1781 door Pierre Méchain ontdekt. M106 staat op 21-25 miljoen lichtjaar van de Aarde en beweegt zich van ons af met een snelheid van 537 km/s, aldus Wikipedia. Rechtsonder op de foto zien we trouwens nog een ander sterrenstelsel, NGC 4248, die een balkspiraal is. Jan, mooi gedaan hoor!

Share

Comments

  1. nou…eh…Graag gedaan hoor!!

    Oh…nee…sh.t, jouw compliment is natuurlijk niet voor mij bedoeld maar voor mijn geachte "concurrent" (grapje!!) met dezelfde voornaam , tevens ook nog eens ex klasgenoot uit de goede grijze oudheid (MAVO groenendijk)!

    Maarre……het zijn waarlijk zeer smakelijke plaatjes!!!!

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: