Hubble ziet weer het restant van een planetoïdenbotsing

Planetoïde Scheila, omhuld door een C-vormige wolk. Credit: NASA, ESA, D. Jewitt (UCLA), and M. Mutchler (STScI)

Januari vorig jaar maakten we voor het eerst kennis met het fenomeen: planetoïden die kort geleden een botsing met een kleinere planetoïde hebben ondergaan. Planetoïde P/2010 A2 had een vreemde X-vorm en onderzoek met Hubble’s Wide Field Camera 3 (WFC3) wees toen uit dat P/2010 A2 ergens in februari of maart 2009 op een andere planetoïde moet zijn gebotst. Van het fenomeen is inmiddels een tweede geval bekend, want de planetoïde genaamd (596) Scheila schijnt ook kortgeleden een botsing met een kleinere planetoïde te hebben ondergaan. Op de foto hiernaast – 27 december 2010 gemaakt met opnieuw de WFC3 van Hubble – zie je de 110 km grote planetoïde. Scheila zelf is behoorlijk overbelicht, maar da’s express gedaan om de C-vormige wolk om de planetoïde heen goed te kunnen zien. Men denkt dat die wolk van stofdeeltjes ontstaan is doordat een kleinere planetoïde van 30 meter diameter kort geleden met een snelheid van bijna 18.000 km/uur op Scheila is gebotst, een krater achterlatend van vermoedelijk 300 meter. De waarnemingen aan Scheila zijn niet alleen met de Hubble ruimtetelescoop gedaan, maar ook met de Swift satelliet van de NASA. Deze laatste sloot uit dat we te maken hebben met een komeet. Planetoïden als P/2010 A2 en Scheila zorgen er wel voor dat het onderscheid tussen planetoïden en kometen steeds meer aan het vervagen is en dat er een soort van tussenvorm is, die kenmerken van beiden heeft. Men denkt dat bij de inslag op Scheila zo’n 660.000 ton aan materiaal de ruimte in werd geslingerd, een hoeveelheid die gelijk is aan twee keer het Empire State Building. Ehhh…. hoe vaak de Euromast is dat? Bron: Hubble.

Lancering Endeavour door technische problemen 72 uren uitgesteld

Credit: NASA/ Bill Ingalls

NASA-vluchtleider Mike Leinbach heeft besloten om de lancering van Space Shuttle Endeavour – welke gepland was voor vanavond 21.47 uur – wegens technische problemen 72 uren uit te stellen. De problemen hebben betrekking op de zogenaamde Auxiliary Power Unit 1 heaters. Door het uitstel van 48 uren hebben technici de gelegenheid er iets aan te doen. Het was gisteren al letterlijk gedonder boven Kennedy Space Center, want er was een enorm onweer, zoals je op de foto hierboven kan zien. Dat zorgde er voor dat de reguliere ‘roll-back’ van de zogenaamde Rotating Service Structure (RSS) werd uitgesteld, een verrijdbaar gedeelte van dat enorme gevaarte dat altijd om de shuttle heen gebouwd is. Een teken aan de wand kennelijk. Op de NASA-site staat overigens dat de lancering 48 uren is uitgesteld, maar via de laatste tweets krijg ik telkens 72 uren door, dus ik hou dat laatste maar even aan. Bron: NASA + Universe Today. [Naschrift]: de lancering zal op z’n vroegst maandag a.s. (2 mei) om 20.33 uur Nederlandse tijd plaatsvinden, aldus de ESA.

Astrotweets van de week

Hier weer een verse lading Astrotweets van de week, je wekelijkse dosis leuke, wetenswaardige, merkwaardige tweets over sterrenkunde, natuurkunde, ruimtevaart en andere aanverwante bezigheden. Klik er gerust op als de tweets linkjes bevatten.

CERN heeft vanavond een soort van vraagbaak via Twitter. Onderwerp is de Alpha Magnetic Spectrometer (AMS-02), die deze zelfde schone avond op deze matrimoniale dag met de Endeavour omhoog zal worden geschoten richting ISS:

[blackbirdpie url=”http://twitter.com/#!/CERN/status/63953125958098944″]

Nou vooruit dan,