Een hééééééél lange afbeelding van het zonnestelsel

Ik had al eens een hééééééél lange afbeelding van de atmosfeer van de aarde en tevens een hééééééél lange afbeelding van de Space Shuttles. Ik zet de traditie maar even voort met een hééééééél lange afbeelding van het zonnestelsel. Bovenaan de figuur staat de zon en naar beneden toe zie je waar de verschillende planeten, planetoïden, dwergplaneten, kometen, Kuiper-gordelobjecten en sondes zich bevinden. De afstanden tot de zon worden weergegeven in AE – de afkorting van de Astronomische Eenheid, de afstand tussen zon en aarde, 149 miljoen km. Enig idee wat zich helemaal onderaan deze ‘infografiek’ bevindt, 114 AE (0,002 lichtjaar) verwijderd van de zon? Kijk en ontdek ‘t!

Credit: Karl Tate/Space.com

Source SPACE.com: All about our solar system, outer space and exploration Mmmmm, dit wordt vast een hééééééél lange traditie van hééééééél lange afbeeldingen. 😀 Bron: Space.com.

3…2…1…VUUR!!!

Credit: Keck Observatory

Als je die foto hierboven ziet denk je dat het Amerikaanse leger met laserwapens een gevechtsvliegtuig van kolonel Ghadaffi uit de lucht schiet. Niets is minder waar. Het is slechts een onschuldige vorm van de zogenaamde adaptieve optiek, waar ze bij het Keck Observatorium op Hawaï gebruik van maken. Met die laserstralen meten ze de luchtonrust van de dampkring boven het observatorium en bij het doen van waarnemingen kunnen ze rekening houden met die onrust, hetgeen scherpere foto’s oplevert. Aan het ‘uiteinde’ van de stralen in het zenit zie je ze vervagen, hetgeen komt door hoge Cirruswolken. Hier een foto van die gigantische Keck-koepels, van waaruit ze de laserstralen omhoog ‘vuren’. Bron: A Darker View.