22 maart 2019

NGC 4214: een ideaal onderzoekslab voor stervorming


NGC 4214 is een dwergsterrenstelsel in het sterrenbeeld Jachthonden (Canis Venatici). Ondanks z’n kleine afmetingen is het voor sterrenkundigen een ideaal object om de vorming van sterren te bekijken, niet alleen omdat het stelsel bubbelt en bruist van gigantische waterstofwolken, temidden waarvan zware, jonge, hete sterren ontstaan, maar ook omdat het met een afstand van tien miljoen lichtjaar relatief dichtbij staat en er geen tussenliggende stofwolken zijn. Met de Wide Field Camera 3 (WFC3) aan boord van de Hubble ruimtetelescoop is bovenstaande foto van NGC 4214 gemaakt. Als je klikt op de foto krijg je de totale afbeelding te zien. Wat vooral opvalt zijn twee dingen in dit stelsel: ten eerste dat ‘gat’ in het midden, die van binnen blauw-wit

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.