3 december 2023

Waarneming positronen-exces PAMELA is bevestigd door Fermi

Credit: NASA/AMS/PAMELA/HEAT

Met de gammasatelliet Fermi hebben wetenschappers hetzelfde overschot aan positronen in kosmische straling gezien als men in 2008 deed met de Italiaanse PAMELA-satelliet. Een ‘overschot aan positronen in kosmische straling’ heeft een erg laag óóóóóhhhh- en wowie-gehalte, dat ben ik geheel met jullie eens, maar deze waarnemingen kunnen mogelijk duiden op de detectie van donkere materie, want die positronen – de antideeltjes van de bekende electronen – kúnnen ontstaan als deeltjes van donkere materie elkaar in extreme omstandigheden, zoals supernovae en rondom zwarte gaten, annihileren – vernietigen. Hier de data van zowel Fermi (het grijze gebied) als van PAMELA en andere instrumenten:

Gisteren is met de Endeavour de Alpha Magnetric Spectrometer de ruimte in gebracht en zoals uit m’n AMS-02 in een notedop-Astroblog blijkt werkt dat apparaat doordat een zware magneet de deeltjes (zoals negatief geladen electronen) en antideeltjes (zoals de positief geladen positronen) uit elkaar trekt. PAMELA doet dat ook, alleen dan een tikkeltje minder geavanceerd dan de AMS-02 zal doen. Het knappe van Fermi is dat die satelliet helemaal geen magneten aan boord heeft en toch in staat is om de positronen en de electronen los van elkaar te zien en te tellen. Hoe die dat deed? Simpelweg door een grote magneet die in de buurt staat te gebruiken, namelijk…. de Aarde! Het magnetisch veld van de aarde is namelijk ook ruwweg in staat die deeltjes te filteren, zoals je in onderstaand plaatje ziet uitgelegd:

Credit: NASA/AMS/PAMELA/HEAT

Handig gedaan, nietwaar? Met de waarnemingen van Fermi is overigens alleen een bevestiging gegeven van de PAMELA-waarnemingen. Er is NIET mee gezegd dat de conclusie kan worden getrokken dat de overtollige positronen het resultaat zijn van de annihilatie van donkere materie. Het zou namelijk ook kunnen zijn dat het exces wordt geproduceerd door een nabije pulsar. Alle opties liggen dus nog open. Bron: Résonaances.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: