De commerciële ruimtevaart staat aan de vooravond om vermogende ruimtetoeristen de ruimte in te sturen en ze de ervaring van hun leven te bezorgen. Bij de Australische “4 Dennen” bierbrouwerij moeten ze gedacht hebben “waar toeristen zijn moet bier zijn” – goh, hoe komen ze daar toch op? – en dus besloten ze om speciaal bier voor in de ruimte te brouwen: Vostok 4 bier. 😀 Grote vraag is natuurlijk wat ruimtebier nou precies is en waarin het zich onderscheidt van bijvoorbeeld eh… ik noem maar wat, een Heineken of Grolsch? Welnu, de makers van het speciale biertje zeggen dat Vostok 4 door toevoeging van chocolade én caramel meer smaak heeft én dat je er minder natte boeren van laat. Beiden zijn nodig omdat er in de ruimte iets bijzonders aan de hand is, zo blijkt uit de ervaring van astronauten. Ten eerste schijnt je smaakvermogen in de ruimte te verminderen, doordat je tong door de gewichtsloosheid iets uitzet. Vandaar die extra smaak om dat verlies te compenseren. Dan die natte boeren, dat vraagt even wat nadere uitleg. Gebleken is dat in de ruimte gas en vloeistof in de maag van astronauten niet gescheiden zijn, zoals op aarde wel het geval is. Boeren die astronauten laten zijn daarom altijd nat, in tegenstelling tot aardse boeren die louter uit gas bestaan – goh, lekker praatje is dit. Aan Vostok 4 is minder koolzuurgas toegevoegd en daarom hoef je er minder van te boeren, probleem opgelost. Vostok 4 is overigens niet het eerste ruimtebier dat geproduceerd is. Eerder al wist de Japanse Sapporo bierfabrikant ruimtebier te maken dat is gemaakt is van gerst, dat in het internationale ruimtestation ISS gekweekt is. Afijn, ik pak even een pilsje d’r bij, want ik krijg dorst van dit soort berichten. Bron: Space.com.
Speak Your Mind