31 oktober 2020

Radioschotels werpen beste blik ooit op jets superzwaar zwart gat

De jets in Cen A, links een radio + optische foto van geheel Cen A

Sterrenkundigen zijn er in geslaagd om de meest gedetailleerde foto te maken van de langwerpige straalstromen – de zogenaamde ‘jets’ – die worden uitgespuwd door een superzwaar zwart gat in het centrum van het sterrenstelsel Centaurus A, kortweg Cen A. Dat stelsel in het sterrenbeeld Centaurus wordt ook wel NGC 5128 genoemd en met een afstand van 12 miljoen lichtjaar ligt het relatief dichtbij. Zouden wij met onze ogen geen optisch licht kunnen zien, maar wel ‘radiolicht’, dan zouden we Cen A gemakkelijk aan de hemel kunnen zien. Want bekeken in dat deel van het electromagnetisch spectrum is Cen A aan de hemel twintig Volle Manen groot. In de kern van Cen A bevindt zich een zwart gat dat 55 miljoen keer zo zwaar als de zon is en als invallende materie in de buurt ervan komt wordt een deel ervan met een fenomenale snelheid van 1/3e van de lichtsnelheid in twee tegengestelde richtingen vanaf de rotatiepolen weggespoten. Die twee jets zijn al lang bekend en gefotografeerd, maar met de negen radiotelescopen van het TANAMI (Tracking Active Galactic Nuclei with Austral Milliarcsecond Interferometry) project

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.