15 april 2024

130 uren belichten M51 levert de beste Nederlandse astrofoto op

Credit: Mathijn Ippel en Mike v.d. Berg

Ik had gisteren al een mooie foto het sterrenstelsel M51 – de ‘Draaikolknevel’ in het sterrenbeeld Jachthonden – van André v.d. Hoeven, maar wat Mathijn Ippel en Mike v.d. Berg met hetzelfde stelsel hebben gedaan grenst aan het onmogelijke. Zij hebben beide met hun Planewave instrumenten (430mm F/6,8 resp. 318mm F/8 PlaneWave Astrograph) opnames gemaakt van M51 en deze vervolgens samengevoegd. Dit resulteerde na een totale belichtngstijd van 130 uren 😯 in een sublieme opname, welke je hierboven ziet. Ippel plaatste de foto afgelopen vrijdag op het Astroforum en daar wordt ‘ie sindsdien alom bejubeld én terecht. Op dat forum beschrijft Ippel de foto – die we wat mij en vele anderen betreft mogen uitroepen tot de beste Astrofoto van Hollandsche bodem tot nu toe – als volgt (technische details even achterwege latend):

De afgelopen twee maanden hebben we veel heldere nachten gehad. Wij wilden een experiment uitvoeren en kozen daarvoor M51. Het is een lid van de Arp catalogus wat duidt op details die extreem zwak zijn en het stelsel een bijzonder uiterlijk geven. Om deze tidal streamers goed vast te kunnen leggen hadden we besloten om 100 uur in totaal te gaan belichten. Uiteindelijk vanwege het schitterende en stabiele hogedruk weer zijn we uitgekomen op 130 uur in totaal oftewel bijna 5,5 dagen. We hebben 260 frames geschoten ieder met een belichtingstijd van 30 minuten, binning 1×1. […] Verder werd er gebruik gemaakt van Adaptive Optics om volgfouten tot een minimuum te beperken. De data zijn samengevoegd m.b.v. CCDStack version 2 en eindbewerking in Adobe Photoshop CS5. Voor alle duidelijkheid zijn de opnamen gemaakt vanuit het centrum van Noordwijkerhout (luminance) en vanuit het centrum van Werkendam (RGB). De foto laat de streamers goed zien en wat verder opvalt zijn de talloze background galaxies, sommige daarvan staan op afstanden van meer dan 2 miljard lichtjaar. Een groot aantal sterrenstelsels (galaxy clusters ?) zijn zichtbaar die dwars door de streamers van M51 & NGC5195 schijnen. Grensmagnitude foto > 22. Mathijn & Mike (M & M Observatories).

Hulde voor deze foto, die ook hier te zien is. Astroforum. Patrick Duis, bedankt voor de tip. 🙂

Share

Speak Your Mind

*