16 april 2024

Hoe sexy is sterrenkunde?

Vanaf vandaag zijn vele sterrenkundigen in Boston (VS) bijeen voor de 218e bijeenkomst van de American Astronomical Society, zeg maar #aas218 in Twitter-termen. De halfjaarlijkse bijeenkomst duurt tot en met donderdag en iedere dag zijn er volop presentaties, waar men verteld over de nieuwste ontdekkingen. Eén van de deelnemers aan #aas218 is Chris Lintott, niet alleen bekend als één van de initiatiefnemers van de Galaxy Zoo, maar ook medepresentator samen met Sir Patrick Moore van het BBC-programma The Sky at Night. In één van z’n tweets vanuit Boston schreef Lintott over de zogenaamde “cosmic sexiness ladder” – eh… hoe vertaal je ‘sexiness’. Da’s deze ladder:

Credit: Chris Lintott/Jeremy J. Drake

De ladder is ooit beschreven in een degelijk en serieus wetenschappelijk artikel van Jeremy J. Drake uit 2001 over de coronae van sterren. Diens stelling was: onderwerpen als de zon en sterren zijn niet sexy, wel onderwerpen als kosmologie, zwarte gaten en quasars. Maar over die eerste onderwerpen weten we weer héél veel en over die laatste héél weinig. Afijn, om een lang verhaal kort te maken: Lintott heeft op die eerste dag van #aas218 al zo veel interessante presentaties gezien over de zon, het zonnestelsel en de sterren dat wat hem betreft deze ladder in de prullebak kan. Komende week zullen vele astroblogs in het teken staan van #aas218, dus beschouw dit maar als een intro.

Share

Comments

  1. Hoe y dan???

  2. ja, niet van die moeilijke vragen stellen zeg.

  3. Sexy?? Dan wordt het tijd dat ik daar wat van merk!

  4. Ja zeg….nu ga ik me ook maar eens effe heftig mengen in deze…eh…ietwat genante discussie. Want..eh… laten we toch vooral effe duidelijke vaststellen dat Al sinds het begin der evolutie c.q. de big bang elke versierpoging natuurlijk een gegarandeerd succes is wanneer deze begint met de gevleugelde woorden "Hoi, Ik ben Arie….of eventueel…Hoi Ik ben jan…….Ik doe aan sterrenkunde en wil je daarom met me "lopen"??!! En jij…"Juffertje Heidi", nota bene(v) echtgenote van…jawel…grandmaster Astroblogs Adrianus V himself, bent daar…grrrr…. nu juist het springlevende bewijs van! Hmmm, misschien moesten de dames, mijn eigen wederhelft inbegrepen, maar eens vaker mee gaan met onze ozo boeiende en Cupido-strelende expedities naar de romantische sterrenovergoten Winter-Biesbos danwel naar hyperromantische lezingen over ongelofelijk y onderwerpen als "High Z galaxies" en "Ultra narrowband astrophotography"……Zucht…en als dit knallende argument niet werkt dan misschien het feit dat Rock gitarist van Queen, Brian May, sinds vorig jaar Doctor in de Astronomie is geworden!!??

Speak Your Mind

*