23 februari 2024

De echo van de creatie

Van 7 t/m 13 juni a.s. wordt in Engeland het jaarlijkse Cheltenham Science Festival gehouden. Nee, ik had er ook nog nooit van gehoord, maar dat doet er even niet toe. Waar het om gaat is dat op dat festival de kosmoloog Andre Pontzen (@apontzen op Twitter) een lezing zal geven over de kosmische microgolf-achtergrondstraling, het overblijfsel van de hete oerknal waarmee 13,7 miljard jaar geleden het heelal begon. Die straling is als het ware een echo van dé creatie, het allereerste begin. Hier vast een heel leuke trailer, waarin Pontzen figureert.

Bron van deze Astroblog is een tweet van Planck, de satelliet die op dit moment deze echo bestudeert. Heb je interesse in het bijwonen van Pontzen z’n lezing, dan moet je hier wezen. Pontzen’s lezing is op 11 juni om 10 uur plaatselijke tijd.

Share

Speak Your Mind

*