4 februari 2023

Het is gelukt de ISS-transitie over de zon waar te nemen![Update]

Vanmorgen klokslag 8u44m49,35s kwam het internationale ruimtestation ISS aan de noordrand van het zonsoppervlak en 1,3 seconde later was ’t alweer afgelopen en verdween het ISS – inclusief eraan gekoppelde Endeavour – aan de zuidelijk rand van het zonsoppervlak. Dat alles was te zien in een smalle strook, welke onder andere door Dordrecht liep en die met Calsky kon worden voorspeld. Met z’n vieren – Jan Brandt, Wim Bijl, André v.d. Hoeven en ik – hebben we in de Merwelanden de transitie gezien, gefotografeerd en gefilmd. En da’s prima gelukt! Mijn eigen foto’s waren categorie brandhout, vooral doordat er op het laatst een vervelende Cumulus Interruptus tussenbeide kwam en roet in het eten dreigde te storen. Mijn digitale spiegelreflex Olympus camera kon daar moeilijk mee omgaan en gaf baggerfoto’s te zien. André daarentegen wist een mooi filmpje te schieten, waar hierboven een ‘still’ van te zien is. Hieronder de beelden, waarbij je boven het ISS een groepje zonnevlekken ziet. Goed te zien is hoe flarden wolken de zon passeren. André probeerde in reactie daarop de ‘gain’ van z’n camera bij te stellen, hetgeen resulteerde in overbelichting.

Mooi filmpje hoor! Hieronder nog een foto van Jan, Wim en André voorafgaand aan de transitie. We stonden bij de één of andere electriciteitscentrale, waar we de generatoren konden horen brommen. Jan had stroom nodig en die was volop aanwezig. 🙂

Het is de eerste keer dat we dit hebben gedaan en ik denk dat we allemaal het gevoel hadden dat dit naar meer smaakt. Wordt vast en zeker vervolgd! [Update] Jan stuurde mij net een serie foto’s op die hij van de transitie gemaakt had. In eerste instantie had hij gedacht ’t allemaal gemist te hebben, maar gelukkig bleek dat niet het geval, gezien deze foto’s plus uitvergroting:

Mooi gedaan hoor, Jan.

Share

Comments

 1. Wolter zegt

  Gefeliciteerd met dit resultaat.

  (en met de keuze van de materiaalwagen natuurlijk ;))

 2. Dank je wel. Ehh… bedoel je die besteleend? Yep, da's jan z'n vehikel. Handig om daar in zo'n grote Dobson met statief te stouwen. Ik zal straks trouwens een update van de blog doen, want Jan belde net dat het ISS toch op z'n foto's te zien is. In eerste instantie leek het daar niet op, maar in de donkere kamer bleek 't ruimtestation er toch drie keer op te staan. Foto volgt!

 3. Wolter Toch…bedankt voor het opmerken en het ware oog voor detail..Vous etes une connaisseur, monsieur!!..want die desbetreffende materiaalwagen is in het hedendaagse verkeersbeeld zeker een hele vreemde Eend in de bijt! enne….voor de liefhebbers onder de zeer gewaardeerde astrobloglezers…..die bijzondere materiaalwagen en tevens mijn ontonbeerlijk astronomisch transport-accessoire betreft hier een zogenaamde Citroën AZU 250, een immer heerlijk zachtzoevende, zachtdeinende en werkelijk alles meenemende "kleine" Besteleend uit 1977. In tegenstelling tot zijn 602 CC sterke grotere Besteleendenbroeder, de AK 400, nog uitgerust met zo'n zeldzaam botersmeuig knijterhoogtoerende variant (435 CC …24 PK…6750 tpm!!) van het glorieuze 2CV blok! OK, Besteleenden zijn zeldzaam tegenwoordig, maar deze moet/mag nog steeds heerlijk dagelijks en vooral nachtelijks "buiten spelen", samen met zijn nog immer trotse en vertroetelende eigenaar, die zich er zelfs na al die jaren…. (pa kocht zijn eerste Eend toen den schrijver dezes, nu bijna 50, één jaar oud was)…. nog steeds weer overkan verbazen dat je "met zo weinig, zoveel kan en op zo'n aangename manier"!! ….en dus ook nu weer tijdens deze, voor mij achteraf gelukkig ook succesvol gebleken ISS-expeditie!

 4. Ja Jan, genoeg gekletst over die besteleend, hier met die foto's van jou van die kosmische besteleend daarboven, het ISS.

 5. yep, die wil ik ook wel graag zien!

 6. Jeroen zegt

  Wat een prachtig filmpje is dat zeg. Mijn complimenten. Een genot voor de geest!

 7. Ok..Ok..Ik zal een hap eendenkroos in mijn snavel proppen en mijn "gesnater" staken…..maarre evenzeer nog mijn hartelijke dank voor het eh.. "postuum" plaatsen van mijn fotoreeks. Dit gaan we zeker nog eens een keer doen!!!

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: