Site pictogram Astroblogs

Het is gelukt de ISS-transitie over de zon waar te nemen![Update]

Vanmorgen klokslag 8u44m49,35s kwam het internationale ruimtestation ISS aan de noordrand van het zonsoppervlak en 1,3 seconde later was ’t alweer afgelopen en verdween het ISS – inclusief eraan gekoppelde Endeavour – aan de zuidelijk rand van het zonsoppervlak. Dat alles was te zien in een smalle strook, welke onder andere door Dordrecht liep en die met Calsky kon worden voorspeld. Met z’n vieren – Jan Brandt, Wim Bijl, André v.d. Hoeven en ik – hebben we in de Merwelanden de transitie gezien, gefotografeerd en gefilmd. En da’s prima gelukt! Mijn eigen foto’s waren categorie brandhout, vooral doordat er op het laatst een vervelende Cumulus Interruptus tussenbeide kwam en roet in het eten dreigde te storen. Mijn digitale spiegelreflex Olympus camera kon daar moeilijk mee omgaan en gaf baggerfoto’s te zien. André daarentegen wist een mooi filmpje te schieten, waar hierboven een ‘still’ van te zien is. Hieronder de beelden, waarbij je boven het ISS een groepje zonnevlekken ziet. Goed te zien is hoe flarden wolken de zon passeren. André probeerde in reactie daarop de ‘gain’ van z’n camera bij te stellen, hetgeen resulteerde in overbelichting.

Mooi filmpje hoor! Hieronder nog een foto van Jan, Wim en André voorafgaand aan de transitie. We stonden bij de één of andere electriciteitscentrale, waar we de generatoren konden horen brommen. Jan had stroom nodig en die was volop aanwezig. 🙂

Het is de eerste keer dat we dit hebben gedaan en ik denk dat we allemaal het gevoel hadden dat dit naar meer smaakt. Wordt vast en zeker vervolgd! [Update] Jan stuurde mij net een serie foto’s op die hij van de transitie gemaakt had. In eerste instantie had hij gedacht ’t allemaal gemist te hebben, maar gelukkig bleek dat niet het geval, gezien deze foto’s plus uitvergroting:

Mooi gedaan hoor, Jan.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten