25 februari 2024

De “Olifantenslurfnevel” in Cepheus

In het noordelijke sterrenbeeld Cepheus komt een nevel voor die gelegen is in de stercluster IC 1396 en die vanwege z’n vorm de ‘Olifantenslurfnevel’ wordt genoemd, in het Engels de Elephants Trunk nebula. De nevel ligt zo’n 2400 lichtjaar  van de aarde en sterrenkundigen denken dat het een soort van geboortekraam van jonge sterren is. André v.d. Hoeven – waarmee ik gisteren nog de ISS-transitie over het zonsoppervlak waarnam – heeft de nevel onlangs in Nederland gefotografeerd. Met negen opnames van ieder 1800 seconden met zijn Skywatcher ED80, Starlight Express SXV-H9 monochrome camera en Hα-filter wist André op 24 mei j.l. bovenstaande prachtige opname te maken. Meer info op André’s eigen website Astro-Photo.

Share

Comments

  1. Olifantenkoffer..? Huh?

    Lijkt me dat "olifantenslurfnevel" een betere vertaling is.

Speak Your Mind

*