14 april 2024

Herschel vindt koele, gedraaide gasring rond Melkwegkern

Credit: ESA/S.Molinari et al

Sterrenkundigen zijn erin geslaagd om met behulp van de Europese Herschel ruimtetelescoop – turend in het infraroodgebied van het spectrum – een gedraaide ring van koel gas te vinden, die zich rondom de kern van het Melkwegstelsel bevindt. Op de foto zie je die donkere ring, geportretteerd met Herschel’s PACS (Photodetector Array Camera and Spectrometer). Hieronder zie je een schematische voorstelling van de ring, die vanaf de aarde gezien de vorm van het symbool voor oneindigheid heeft, &infinity;. Men denkt dat de ring 326 bij 196 lichtjaar groot is en zo’n 30 miljoen zonmassa ‘weegt’. Van twee gebieden in de ring heeft men de snelheid van het gas gemeten. Het ene gebied beweegt met een vaartje van 20 km/s, het andere gaat een poepie sneller: 50 km/s. Op de foto zie je ook Sagittarius A* (kortweg SgrA) aangegeven, de plek waar zich een superzwaar zwart gat bevindt, dat naar schatting 4,3 miljoen zonmassa’s zwaar is. De draai in de ring zou het gevolg kunnen zijn van gravitationele invloeden van de centrale verdikking van de Melkweg, de ietwat langgerekte hoop van vooral oude sterren in de Melkwegkern, welke SgrA omgeeft. De Melkweg is een balkspiraalstelsel, dus die centrale verdikking is niet bolvormig.

Credit: S.Molinari et al

Meer info over de ontdekking van de gedraaide ring vindt je in dit wetenschappelijke artikel.

Share

Speak Your Mind

*