28 november 2023

Supernova 2011dh in M51 vanuit Valthe in Drenthe

SN 2011dh in M51

De supernova die deze week verscheen in M51, het Draaikolkstelsel in het sterrenbeeld Jachthonden (Canes Venatici), is vanacht (zaterdag 4 juni > zondag 5 juni) gefotografeerd door Paul Bakker, vanuit Valthe in Drenthe. Het fotograferen van de supernova – SN 2011dh is de naam die men eraan gegeven heeft – ging niet zonder slag of stoot. Paul had namelijk geen canon t2-adapter – die lag nog keurig in z’n huis in Papendrecht – en dus kon hij z’n camera niet koppelen aan de telescoop. Gelukkig had Peter Pulles in Groningen – ook een welbekend astrofotograaf – zijn adapter wél bij zich. Die heeft Paul zaterdag opgehaald. En zodoende kon hij, ondanks wat sluierbewolking, de supernova met een belichtingstijd van 40 minuten fotograferen. Opvallend is trouwens dat de supernova afgelopen dag iets helderder schijnt te zijn geworden, zo lees ik op Twitter! Was de helderheid op 3 juni ˜14,9m, op 4 juni was ’t ˜14,2m. Hier de tweet daarover:

[blackbirdpie url=”http://twitter.com/#!/SamHawkins/status/77425490754940928″]

Share

Comments

 1. Als wij amateur astronomen deze al met onze relatief kleine telescopen dit kunnen waarnemen, wat kunnen de grote telescopen zoals Sptizer, Hubble en andere wetenschappelijke telescopen hier van zien?

 2. Die 'grote jongens' zullen SN 2011dh ongetwijfeld in de gaten houden en ik verwacht daar binnenkort wel resultaat van. Spitzer is overigens een infraroodtelescoop en ik geloof niet dat supernovae uitblinken in IR-straling. Zij zijn meer van de 'harde' energierijke straling als gamma- en röntgenstraling. En optisch licht, uiteraard.

 3. Fabricius zegt

  Mooie foto. Ben benieuwd hoe deze gemaakt is. Lange belichtingstijd? Als er een Canon T2 adapter is gebruikt, hing er zeker geen dure CCD-camera aan? M51 oogt wel roder dan gebruikelijk.

 4. Ha die Paul. Nee, ook al is de "ongein-verleiding" nog steeds latent om je nog effe lekker stevig door te zagen over het al dan niet gesloten zijn van het "deep sky seizoen" zal ik mij eens voor de verandering als een volwassen vent gedragen en dat dus NIET doen………..en dus bij deze mijn welgemeende complimenten voor het M51/supernova-plaatje en zeker omdat het blijkbaar ook nog eens een moeilijke logistieke bevalling is geweest. Ik sta in elk geval nu ook in de startblokken om bij de eerste de beste heldere avond op supernova-jacht te gaan en als ik dan weer lees dat "ie" zelfs weer een beetje helderder is geworden dan moet dat helemaal een typisch gevalletje van "kat in het bakkie" worden. Hoorde ik trouwens correct via de lokale Dordtse tam tam dat ook jouw lokale Drentse skybeamer problemen opgelost zijn…het "kreng" schijnt nu richting Groningen??

 5. Hoeveel Jannen lopen er hier rond? Verwarrend hoor.

 6. Hoi Xosie….voor zover mij (die ene Jan dus) bekend spoken er hier minimaal twee rond….enne…."Jannen" zijn per definitie altijd "verwarrend" en dat maakt ze, in alle vet bevooroordeelde onbescheidenheid, zo leuk, ja toch, niet dan !!??

 7. Ok, noemen we jou voortaan Jan I en die ander Jan II. Hihi

 8. Zucht snik…Jan I nog wel…wat een eer…ik maar eens lekker flauwvallen…bonk…..Grijns!!!

 9. Fabricius zegt

  Vanochtend visueel door iemand in de VS waargenomen: 14.0m. De supernova lijkt nog steeds (iets) helderder te worden.

  Helderheidsschattingen van de afgelopen 4 dagen zijn hier te vinden:
  http://www.aavso.org/ql/results?auid=000-BKC-239&…

 10. Voor een hele mooie opname van de supernova zie hier:

  http://www.capella-observatory.com/ImageHTMLs/Gal

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: