20 juni 2024

De eerste beelden van de VLT Survey Telescope (VST) zijn binnen!

De Omeganevel (M17), gefotografeerd met de VLT Survey Telescope. Credit:ESO/INAF-VST/OmegaCAM. Acknowledgement: OmegaCen/Astro-WISE/Kapteyn Institute

De VLT Survey Telescope (VST), de jongste aanwinst van ESO’s Paranal-sterrenwacht, heeft zijn eerste indrukwekkende opnamen van de zuidelijke hemel gemaakt. De VST is een geavanceerde 2,6-meter telescoop voorzien van een enorme 268 megapixel camera – OmegaCAM – die ontworpen is om de hemel zowel snel als nauwkeurig in beeld te brengen. De telescoop vult ESO’s infrarood-surveytelescoop VISTA perfect aan. Nieuwe opnamen van de Omeganevel (M17, zie hiernaast) en de bolvormige sterrenhoop Omega Centauri illustreren de kracht van de VST. De Omeganevel is een gebied van gas, stof en hete, jonge sterren staat in het hart van de Melkweg, in het sterrenbeeld Boogschutter. Het beeldveld van de VST is groot genoeg om de complete nevel, inclusief zijn zwakkere buitendelen, haarscherp vast te leggen.De VST is de meest recente aanwinst van ESO’s Paranal-sterrenwacht in de Noord-Chileense Atacamawoestijn. Hij is ondergebracht in een behuizing die vlak naast de vier grote telescopen van de VLT – elk voorzien van een 8 meter spiegel – op de top van de Cerro Paranal staat, op een van de beste waarneemlocaties ter wereld. De VST is een groothoek-surveytelescoop met een beeldveld dat twee keer zo breed is als de volle maan. Hij is de grootste telescoop ter wereld die specifiek ontworpen is om de hemel op zichtbare golflengten in kaart te brengen. De komende jaren zullen de VST en zijn camera OmegaCAM enkele zeer gedetailleerde surveys van de zuidelijke hemel maken. Al deze surveygegevens zullen openbaar worden gemaakt. De VST is een geavanceerde telescoop met een opening van 2,6 meter, voorzien van een actief optisch systeem dat de spiegels van het instrument steeds perfect positioneert. In zijn hart, achter grote lenzen die de best mogelijke beeldkwaliteit garanderen, bevindt zich de 770 kilogram wegende camera OmegaCAM. Deze is gebouwd rond 32 ccd-detectors, in een afgesloten vacuüm, die tezamen beelden van 268 megapixel vastleggen. Voor de pixel-fanatici: hier is het origineel te zien van de foto van de Omeganevel in tif-formaat. Eh… om je te waarschuwen: de foto is 664 Mb groot! Hieronder staan zes uitsneden van enkele gebieden uit deze nevel:

Credit: ESO/INAF-VST/OmegaCAM. Acknowledgement: OmegaCen/Astrowise/Kapteyn Institute

De VST zal de komende vijf jaar drie openbare surveys uitvoeren. De KIDS-survey zal verscheidene hemelgebieden buiten de Melkweg in beeld brengen. Deze survey, gericht op het onderzoek van donkere materie, donkere energie en de evolutie van sterrenstelsels, zal vele nieuwe clusters van sterrenstelsels en verre quasars opsporen. De VST ATLAS-survey zal een groter deel van de hemel beslaan en zich richten op het onderzoek van donkere energie en steun verlenen aan gedetailleerdere onderzoeken met de VLT en andere telescopen. De derde survey, VPHAS+, zal het centrale vlak van de Melkweg in beeld brengen, om de structuur van de galactische schijf en zijn stervormingsgeschiedenis in kaart te brengen. VPHAS+ zal een catalogus van naar schatting 500 miljoen objecten, waaronder vele nieuwe voorbeelden van ongewone sterren in uiteenlopende evolutiestadia, opleveren. De hoeveelheid gegevens die OmegaCAM produceert zal enorm zijn. Elk jaar zal ongeveer 30 Terabyte 😯 aan ruwe gegevens worden geproduceerd en ter verwerking naar datacentra in Europa worden gestuurd. In Groningen en Napels is een nieuw, geavanceerd softwaresysteem ontwikkeld dat deze enorme stroom van gegevens in goede banen moet leiden. De eindproducten van de verwerking zullen bestaan uit enorme lijsten van ontdekte objecten en beeldmateriaal. Deze zullen voor wetenschappelijke analyse beschikbaar worden gesteld aan astronomen overal ter wereld. ‘De combinatie van groot beeldveld, uitstekende beeldkwaliteit en het zeer efficiënte bedrijfsplan van de VST zal een enorme weelde aan informatie opleveren die de astrofysica op vele terreinen zal stimuleren,’ concludeert Konrad Kuijken, hoofd van het OmegaCAM-consortium. Bron: ESO.

Share

Comments

  1. machiel Vooijs zegt

    indrukwekkende opnamen

Speak Your Mind

*