6 juni 2023

Websites, websites en nog eens websites

Credit: Pixabay

Gisteravond hadden we eens iets anders bij sterrenkundevereniging Chr. Huygens in Papendrecht. Dit keer geen lezing van de één of andere astro-hotemetoot uit Leiden of Utrecht, geen waarnemingsavond,  geen reguliere avond. Nee, dit keer mochten alle aanwezigen – op suggestie geloof ik van Jan Brandt, collega-astroblogger – telkens drie favoriete websites over sterrenkunde laten zien en er over vertellen. Er was een laptop met beamer én internetverbinding en zo kon iedereen meekijken naar die sites. Op deze manier passeerden vele sites letterlijk de revue. Sommige sites zoals die van Hubble kent natuurlijk iedereen, maar andere sites waren totaal niet bekend – bij de meesten tenminste – en bleken toch verrassend interessant te zijn. Zo had André v.d. Hoeven een rijtje sites die vooral te maken hebben met het bewerken van astrofoto’s en die blijken erg leerzaam te zijn voor diegenen die hiermee aan de slag willen. Zo is daar de site van Don Goldman, Astrodon, wat een waar paradijs is voor astrofotobewerking en waar een pagina met heel nuttige video-tutorials te vinden is. Echt handig. Drie sites was voor sommige leden iets te beperkt, want één van hun kwam met een lijst met pakweg 3000 sites. 😯 OK, hij liet ze gelukkig niet allemaal zien en het ging hem er om te laten zien dá t hij die indrukwekkende lijst heeft en dat hij dagelijks bezig is om die lijst, voorzien van indelingen naar land en naar thema, ‘up te daten’ en uit te breiden. Een heel knappe prestatie om dat allemaal bijeen te vergaren. Kees, misschien ooit te publiceren op de Astroblogs en Huygens-site? Hint hint 😉 Afijn, we hadden op deze wijze een leuk, geanimeerd avondje bij Huygens met leuke, verrassende en leerzame sites. Een lijstje met die sites zal vast binnenkort volgen.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: