26 februari 2021

Solaris, een super-app voor de Zon en het Noorderlicht

Credit: SolarisAlpha

Ik heb nou een paar weken een Samsung Galaxy S2 en dat ding bevalt mij steeds beter. Eh… voor de niet ingewijden, de SGS2 – zoals ik ‘m gemakshalve maar even noem – is een smartphone, waar je toevallig ook nog mee kan bellen. Draait op Google’s Android en daar zijn net als voor de iPhone tonnen ‘apps’ voor, programma’s groot en klein, dik en dun, gratis en licht geprijsd. Eén app van de laatste categorie heb ik zojuist gedownload van de ‘market’, Solaris. Kosten: € 1,99. En dat mijne dames en heren is een lachertje, want het is belachelijk weinig voor wat je krijgt. Met Solaris heb je namelijk in 3D in diverse golflengten de allernieuwste foto’s van de zon, zoals linksboven te zien, de zon bij een golflengte van 30,4 nm, uitgezonden door He II. De gegevens van de zon in het ultraviolette en optische gedeelte van het spectrum krijgt Solaris van drie satellieten, het STEREO-duo en SDO. Komen er nieuwe zonnevlekken dan kan Solaris je een seintje geven als je dat wilt. Daarnaast toont de app je ook waar het noorderlicht te zien is – zie rechts op de afbeelding – en ook daarvan kan je een seintje krijgen als het boven jouw woonplaats begint te komen. Data daarvoor komen van de NOAA polar orbiter spacecraft. Kortom, veel waar voor weinig geld.

Comments

  1. Mooie achtergrond voor je: "Inferno Galaxy" of "Shadow Galaxy" 😉

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: