Site pictogram Astroblogs

Gunstige komeetverschijning C/2011 L4 (PANSTARRS) in 2013

De ontdekkingsfoto van de komeet C/2011 L4 (PANSTARRS). Credit: Institute for Astronomy/University of Hawaii/Pan-STARRS.

Hij heet C/2011 L4 (PANSTARRS), genoemd naar de Pan-STARRS 1 telescoop [1]Een 1,8 meter telescoop met een fotocamera van maar liefst 1,2 miljard pixel. Iedere 45 seconden neemt deze camera een 3 Gb-foto. Iedere nacht wordt bij helder weer 1000 vierkante graad van de hemel … Lees verder, op Hawaï waarmee ‘ie in de nacht van 5 op 6 juni j.l. ontdekt is. We hebben het over een komeet, die volgens de berichten een gunstige verschijning gaat opleveren ergens in februari en maart 2013. Zo gunstig zelfs dat het mogelijk moet zijn de komeet met het blote oog waar te nemen! 8-D Op dat moment staat C/2011 L4 zo’n 50 miljoen km van de zon vandaan, vergelijkbaar met de afstand zon-Mercurius. Hij moet dan ergens laag aan de westelijke avondhemel te zien zijn. Op dit moment bevindt de komeet zich nog 1,2 miljard jaar van ons vandaan, da’s voorbij de baan van Jupiter. C/2011 L4 behoorde vermoedelijk ooit tot de Oort-wolk, een enorme wolk van ijskoude objecten in de buitenste regionen van het zonnestelsel. Wellicht dat ‘ie door de passage van een nabije ster een gravitationele zwieper kreeg en van z’n plaats werd gekegeld. Hij heeft nu een paraboolbaan, die ‘m één keer vlakbij de zon brengt, waarna we ‘m vermoedelijk nooit meer zullen zien. Eh… oh ja nog één klein – niet onbelangrijk – dingetje: de komeet zal géén gevaar opleveren voor de aarde. Ik herhaal : GEEN gevaar! Bron: Universiteit van Hawaï.

Voetnoten

Voetnoten
1 Een 1,8 meter telescoop met een fotocamera van maar liefst 1,2 miljard pixel. Iedere 45 seconden neemt deze camera een 3 Gb-foto. Iedere nacht wordt bij helder weer 1000 vierkante graad van de hemel gefotografeerd.
FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten