21 juni 2024

Ongelofeloos: Mars Express ziet Phobos voorbij Jupiter trekken

Er is weer een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan m’n dikke stapel met ongelofeloze video’s. Op woensdag 1 juni j.l. rond 03.45 uur Nederlandse tijd zag de Europese Mars Express hoe de kleine maan Phobos (diameter 27 km) voorbij Jupiter (diameter 140.000 km) trekt. Phobos bevond zich op dat moment 11.389 km van de MEx, zoals ze de Mars Express ook wel noemen, Jupiter was een tikkeltje verder weg: 529 miljoen km, da’s 3,54 keer de afstand zon-aarde. Vandaar dat Phobos in de video groter lijkt dan Jupiter.

De video werd samengesteld door 104 foto’s achter elkaar te plakken die de MEx gedurende 68 seconden nam. De High Resolution Stereo Camera (HRSC) aan boorde van de MEx werd gefixeerd op Jupiter, zodat deze in de video stil lijkt te staan. In de afbeelding hieronder – door de ESA gemaakt met het programma Celestia – zie je de situatie bij Mars op 1 juni.

Credit: ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum)

OK, we zijn er nog niet. De MEx was ook zo vriendelijk om een 3D-foto van het duo Phobos en Jupiter te maken. Brilletjes op en genieten maar!

Credit: ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum), CC BY-SA 3.0 IGO

Bron: ESA.

Share

Comments

  1. mooi. even mijn bioscoop brilletje opgezet, maar dat werkte niet.

  2. Ja, je hebt gelijk. Ik heb ook m'n 3D-brilletje even tevoorschijn gehaald en het effect valt tegen. Niks drie-Déé. Jammer.

Speak Your Mind

*