28 mei 2024

Twitter donderdag mee met de Astronomy Journal Club over exoplaneten

Credit: NASA/Tim Pyle

Komende donderdagavond – 23 juni 2011 vanaf 21.00 uur Nederlandse tijd – zal voor de tweede keer een wereldwijde discussie via Twitter plaatsvinden over een sterrenkundig onderwerp. Ging het afgelopen donderdag bij de premiére van de Astronomy Journal Club over de waarnemingen van de Fermi satelliet aan kosmische straling, komende donderdag zal het gaan over de aanwezigheid van exoplaneten bij zonachtige sterren. Het artikel dat als basis dient voor de discussie en dat je ter voorbereiding mag lezen is de volgende:

[download id=”3″]

Met de Kepler ruimtetelescoop hebben ze maar liefst 1235 kandidaat-exoplaneten [1]Met nadruk op het woordje kandidaat, want een onafhankelijke bevestiging door een ander instrument is er nog niet. ontdekt en in het artikel [2]Laat je trouwens niet afschrikken door de moeilijkheidsgraad van het artikel. Oók zonder dat artikel kan je gerust meedoen met de discussie. gaan ze in op de kans dat exoplaneten van minstens twee aardstralen groot binnen 0,25 Astronomische Eenheid – zeg een kleine 40 miljoen km – van hun centrale ster gelegen zijn. Wil je meedoen met de discussie dan kan dat via je eigen Twitter-account en moet je de hashtag #astrojc gebruiken. Wil je de discussie alleen maar volgen – ook heel leuk – dan kan je donderdagavond gewoon hier inloggen en meegenieten. Net als vorige week zal ik zo’n ‘venster’ openen, waarin de gehele discussie te volgen valt. De gehele discussie van vorige week over kosmische straling en de mogelijke vondst van donkere materie is hier te lezen. Een nadere toelichting op de gevoerde discussie is hier te lezen. Bron: Astronomy Journal Club.

Voetnoten

Voetnoten
1 Met nadruk op het woordje kandidaat, want een onafhankelijke bevestiging door een ander instrument is er nog niet.
2 Laat je trouwens niet afschrikken door de moeilijkheidsgraad van het artikel. Oók zonder dat artikel kan je gerust meedoen met de discussie.
Share

Speak Your Mind

*