19 maart 2024

Ice Hunters, de nieuwste speurtocht van de Zooniverse

Ice Hunters, de nieuwste speurtocht van de Zooniverse. Credit: Zooniverse

Aan de boom van de Zooniverse is weer een nieuwe loot verschenen. Ooit gestart met de Galaxy Zoo en daarna diverse keren uitgebreid – in deze Astroblog vind je acht Zooniverse-projecten opgesomd – is daar deze week de Ice Hunters bijgekomen. Het doel ervan is simpel: net als met de andere Zooniverse-projecten wordt het grote publiek (inclusief jij en ik) gevraagd deel te nemen aan een speurtocht, in dit geval naar zogenaamde KBO’s, Kuiper Belt Objects: ijskoude objecten in de buitenste regionen van ons zonnestelsel, voorbij de baan van Neptunus, in grootte variërend van tientallen tot duizenden kilometers. KBO’s maken deel uit van de Kuipergordel, genoemd naar de ontdekker ervan, de Nederlands-Amerikaanse astronoom Gerard Kuiper. Af en toe wil zo’n KBO door gravitationele verstoring afreizen naar de binnenste regionen van het zonnestelsel en dan hebben we te maken met een komeet. In deze tutorial van Ice Hunters wordt uitgelegd hoe je zelf KBO’s kan ontdekken, hetgeen er eigenlijk op neerkomt dat je foto’s bekijkt die het verschil weergeven tussen twee foto’s die op verschillende momenten zijn gemaakt. Kunst is om de KBO’s te onderscheiden van vele vormen van ‘ruis’, zoals planetoïden en veranderlijke sterren. De foto’s zijn gemaakt met de 8-meter Subaru telescoop op Mauna Kea/Hawaï of met de 6,5-meter Magellan telescoop in Chili. De speurtocht naar KBO’s beperkt zich tot het stukje hemel waarheen de Amerikaanse sonde New Horizons zich begeeft. Die is momenteel onderweg naar de dwergplaneet Pluto en diens maan Charon, waar in 2015 een passage zal volgen. Daarna is het de bedoeling dat New Horizons doorreist naar één of misschien zelfs twee van de KBO’s die door de Ice Hunters zijn ontdekt, afhankelijk van de hoeveelheid brandstof die dan nog resteert. Ergens tussen 2016 en 2010 zou New Horizons daar langs moeten vliegen en onderzoeken. Afijn, allemaal aanmelden voor die Ice Hunters en bepaal mee wat de eindbestemming van New Horizons wordt. Hier ter afsluiting nog een video over de manier waarop Ice Hunters werkt:

Bron: Ice Hunters + Universe Today.

Share

Comments

  1. ElisabethB zegt

    Hoi AdrianusV

    Wat leuk dat je ook dit project aankaart !

    Ik kan het alleen maar aanbevelen, niet alleen wegens vreselijk verslavend maar heel misschien mag jij wel een KBO of asteroide een naam geven.

    Els

  2. Hoi Els, ja zo'n project als Ice Hunters van de Zooniverse is weer een schitterende manier om het publiek mee te laten werken aan het verkennen van het heelal. Dus niet alleen kennisnemen van dat heelal, maar er zelf ook aan werken en inderdaad – eventueel zo'n KBO ontdekken.

    Lang geleden trouwens dat wij elkaar hebben gezien. Was dat niet oktober vorig jaar in Drenthe? Weet jij of er nog een nieuwe meeting van de galaxy Zoo aan komt? Groetjezz, Arie.

  3. hmmm, planetoide "Adrianus V"???….Elisabeth, alsjeblieft zeg, geef die gozer nou geen ideeën, want dat noem ik nog eens "hemelvervuiling"…ha..ha…!!

  4. Mmmm, bespeur ik hier enige jaloezie? En Jan, zeg nou zelf "planetoïde Adrianus V", staat dat niet mooi tussen al die andere grootheden, wiens naam verbonden is aan zo'n rots in de branding, eh… in de ruimte? Van de week hadden ze ook al planetoïde Tante Truus, dus waarom niet Adrianus V? 🙂

  5. Fabricius zegt

    Planetoide ElisabethA bestaat al (nummer 412).

    ElisabethB zou dan een logisch vervolg zijn.

    De namen Jan en Adrianus (met of zonder V) zijn nog niet toegekend, dus jullie maken nog kans als je snel meedoet aan Ice Hunters…

  6. Aha, bedankt voor de info! Snel beginnen met jagen dus.

Speak Your Mind

*