14 augustus 2020

Botsende gaswolken in de Trifidnevel wijzen op stervorming

Stervorming in de Trifidnevel

We hadden het natuurlijk al langer gedacht: dat sterren zich vormen als door turbulentie interstellaire gas- en stofwolken gravitationeel samentrekken, opwarmen en op een gegeven moment een kritische temperatuur bereiken waarop waterstof kan fuseren tot helium. Maar waarnemingen aan dergelijke wolken in de enorme Trifidnevel (M20) laat zien dat zich daadwerkelijk sterren vormen op plekken waar turbulentie gaande is. De turbulentie in de wolken ontstaat niet vanzelf, maar is het resultaat van botsingen tussen verschillende wolken. Die kunnen op hun beurt weer veroorzaakt worden door schokgolven, afkomstig van nabije supernovae.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.