20 maart 2019

Groot, groter, grootst: de hyperclusters van sterrenstelsels

hyperclusters, de grootste structuren in het heelal

De wereld leek vroeger zo simpel. Je had sterrenstelsels als de Melkweg, het Andromedastelsel en het Driehoekstelsel. Die vormden de Lokale Groep van sterrenstelsels, een verzameling van zo’n 40 sterrenstelsels – gravitationeel gebonden aan elkaar – binnen een straal van pakweg 10 miljoen lichtjaar. Daarna ontdekten sterrenkundigen grotere verzamelingen van gravitationeel gebonden sterrenstelsels, soms uit duizenden sterrenstelsel bestaand: clusters, zoals de Virgocluster. Vervolgens bleken die cluster op hun beurt weer een schakel te zijn in n

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.