3 december 2023

Er is een gigabotsing gaande in Pandora’s Cluster

credit: X-ray: NASA/CXC/ITA/INAF/J.Merten et al, Lensing: NASA/STScI; NAOJ/Subaru; ESO/VLT, Optical: NASA/STScI/R.Dupke.

Ik had er gisteren in één van m’n wekelijkse Astrotweets al melding van gemaakt, maar ik wil er toch even apart aandacht aanschenken: de gigantische botsing die sterrenkundigen hebben weten vast te leggen in Abell 2744, alias Pandora’s Cluster. Eén kolossale superclusters van sterrenstelsels, die ontstaan is door de botsing van maar liefst vier afzonderlijke clusters. De botsing is in kaart gebruikt door de kosmische wegenpolitie, gevormd uit de Hubble Space Telescope (HST), ESO’s Very Large Telescope (VLT) in Chili en tenslotte NASA’s Chandra röntgen-ruimtetelescoop. Die keken met z’n drietjes naar Pandora’s cluster – in doorsnede 5,9 miljoen lichtjaar en 3,5 miljard lichtjaar ver weg. De sterrenstelsels op de foto hierboven zijn in optisch licht, gemaakt met de HST, het rode is heet gas dat röntgenstraling uitzendt, gekiekt door Chandra. De VLT tenslotte is gebruikt om de donkere materie in kaart te brengen, de blauwgekleurde gebieden op de foto. Eh… ‘donkere’ materie is toch donker en kunnen we derhalve toch niet zien? Yep, helemaal correct. Maar de VLT kon – samen met de Japanse Subarutelescoop overigens – wel de indirecte effecten van de donkere materie zien: kleine gravitationele afwijkingen in het licht van de optisch zichtbare sterrenstelsels. En die minieme effecten zeggen de sterrenkundigen hoe de donkere materie precies verdeeld is. Uitkomst van onderzoek aan Pandora’s Cluster is dat de botsing van de clusters een soort scheiding teweeg heeft gebracht tussen de gewone materie, verzameld in gas en sterren, en de donkere materie. Verder onderzoek moet uitwijzen hoe dat precies gegaan is. Hier een aardige video over Pandora’s Cluster.

Eh… even wat anders. Dochterlief Eline viert vandaag haar verjaardag, dus na deze blog even geen nieuwe blogjes meer vandaag. Er komt straks een sloot visite binnendrijven (plus een sloot regen ben ik bang, zucht…). CU tomorrow. 🙂

Bron: Universe Today.

Share

Comments

  1. Michiel Bruijn zegt

    Gefeliciteerd met je dochter 🙂

  2. Dank je wel!

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: