25 mei 2024

Wil je bellen met André in de ruimte?

André Kuipers. Credit: ESA/André Kuipers

Ben je een wetenschappelijk centrum, een wetenschapsmuseum, een planetarium of een wetenschappelijk festival, dat het publiek warm maakt voor wetenschap en ruimteonderzoek? Dan biedt ESA een zeldzame kans om een gesprek te voeren met André Kuipers, de volgende Europese astronaut, wanneer die zich aan boord van het internationaal ruimtestation ISS zal bevinden. Vanaf eind november zal ESA-astronaut André Kuipers bijna zes maanden lang leven en werken aan boord van het ISS. Zijn opdrachtenboek is al rijkelijk gevuld met wetenschappelijke experimenten en taken die hij als vluchtingenieur moet uitvoeren. Maar er is ook nog tijd voorzien voor educatieve projecten en evenementen voor het grote publiek. ESA biedt nu aan Europese organisaties voor wetenschapseducatie de gelegenheid gastheer te zijn voor een exclusief 20 minuten durend videogesprek met André in de ruimte. De oproepen hebben te maken met twee verschillende educatieve projecten. ‘Mission-X 2012‘ vindt plaats in februari, terwijl ‘Take Your Classroom into Space’ eind april 2012 geprogrammeerd staat. Beide projecten richten zich tot kinderen van 8 tot 14 jaar.

Mission-X 2012

Kinderen in de Space Expo in Noordwijk kijken naar een live video vanuit het ISS met Paolo Nespoli en Cady Coleman. cREDIT: ESA / Anneke Le Floc’h

Mission-X 2012 gaat over het belang van lichaamsbeweging en gezonde voeding. Tijdens het gesprek met André zullen leerlingen hem vragen kunnen stellen over het leven van een astronaut aan boord van het ruimtestation. De kinderen zullen dezelfde oefeningen moeten uitvoeren als astronauten tijdens hun opleiding. Ze zullen ook experimenten in verband met voedsel uitvoeren om voeding beter te begrijpen. ‘Mission-X: Train Like an Astronaut’ (‘Mission-X: oefen zoals een astronaut’) was ook al een onderdeel van de missie van de Italiaanse ESA-astronaut Paolo Nespoli, die in mei eindigde. Er waren honderden studenten uit heel Europa bij betrokken. Het hoofdgebeuren vond plaats in het European Astronaut Centre (EAC) in Keulen in Duitsland. Meer hierover hier.

Breng je klas naar de ruimte

Voor ‘Take Your Classroom into Space’ (‘Breng je klas naar de ruimte’) moeten duizenden scholen in heel Europa tegelijk met André in het ruimtestation twee experimenten uitvoeren. De leerlingen zullen hun resultaten dan met die van André kunnen vergelijken. De experimenten zullen de belangrijke rol onderzoeken die zwaartekracht speelt bij verschijnselen als convectie en de vorming van schuim. Bij het ‘Classroom in Space’-experiment van Paolo stonden broeikassen centraal. Duizenden kinderen gebruikten honderden kleine broeikassen om de groei van Arabidopsisplanten te volgen. Bekijk het project hier. André’s logboek is hier te lezen. Bron: ESA.

Share

Comments

  1. Charlotte van Kuring zegt

    Hallo Andre Kuipers volgers. Op de vraag: "Ben je een wetenschappelijk centrum, een wetenschapsmuseum, een planetarium of een wetenschappelijk festival, dat het publiek warm maakt voor wetenschap en ruimteonderzoek? Dan biedt ESA een zeldzame kans om een gesprek te voeren met André Kuipers" kan ik, kunnen wij volmondig JA!! zeggen.

    Bij ons op school: Daltonschool De Golfbreker in Breskens, is Ruimtevaart het thema van het jaar. De aula wordt omgetoverd tot een heuse" ruimte" waarin alles te zien en te doen is rondom dit thema. Kinderen van 4 tot en met 12 jaar en hun juffen zijn geënthousiasmeerd door Andre Kuipers `s tour door de ruimte. Ook de ouders zijn hierbij betrokken. Indien Andre Kuipers geïnteresseerd is om eens een toertje door onze ruimte te maken, middels Uw camera`s, dan is hij, zijn jullie welkom tijdens onze Open Avond over de ruimtevaart d.d. 13 maart van 18.30 uur tot 19.30 uur bij ons op school.

    Als jullie willen komen laat dan even iets weten dan wacht jullie een aards bakkie koffie met een buitenaardse lekkernij. Welkom!! Groet van de kinderen en hun juffen.

  2. Charlotte, bedankt voor de info. Leuk initiatief bij jullie op school. Voor geïnteresseerden die langs willen komen: hier is de website van de Golfbreker: http://degolfbreker.scoba.nl/

Speak Your Mind

*