30 november 2023

Wat je al niet met één simpel blikje kan doen

Die ietwat wazige foto hierboven is gemaakt met een zogenaamde pinhole-camera. Benodigdheden voor die camera: een blikje – voorzien van een klein gat, gemaakt met bijvoorbeeld een speld – en een stukje fotopapier. Je geeft dat blikje een vaste plek met uitzicht op het zuiden, laat ´m daar een half jaartje licht vangen en voilá… je hebt de zon gedurende die periode gefotografeerd! Het werkt volgens het simpele principe dat je hieronder afgebeeld ziet en dat we sinds de ontdekking van het fotopapier al toepassen.

Ger Dórr – onder wiens bezielende leiding het zonne-observatorium Helios van Christiaan Huygens werd gebouwd en dat afgelopen zaterdag geopend werd – maakte de camera, hing ‘m aan de carport naast zijn sterrenwacht “Zonnewacht” in Hendrik-Ido Ambacht. Ergens half januari hing hij ’t blik op en vervolgens ving deze het zonlicht tot 27 juni, de dag dat Ger ‘m weer verwijderde. Hij haalde daarna het fotopapier uit het blik, legde dat op de scanner, bewerkte vervolgens de scan op de PC: spiegelen en de kleuren omdraaien. Dat omdraaien van de kleuren is nodig, omdat het zonlicht iedere dag een donkere baan inbrandt in het fotopapier – af en toe onderbroken door bewolking – en dat steeds hoger aan de hemel: de lage zonnebanen zijn van de winter, de lage richting juni. Hoe simpel kan het zijn om de baan van de zon aan de hemel te fotograferen? Bij de Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen in Middelburg hebben ze een simpele handleiding geschreven, waarin je leest hoe je met zo’n pinhole-camera aan Solargraphy kunt doen, zoals deze techniek heet. Die handleiding is hier te downloaden:

[download id=”4″]

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: