28 november 2023

Vannacht (2 juli 2011) vuurbol boven Nederland verschenen

Credit: Klaas Jobse/Cyclops Observatory Oostkapelle

Vannacht is om 00.24 uur in noordoostelijke richting een heldere vuurbol boven Nederland te zien geweest. De helderheid van de vuurbol was -7m. Hierboven zie je een foto die Klaas Jobse (op Twitter @doenker) vanuit z’n Cyclops Sterrenwacht in Oostkapelle maakte. Met zijn automatische All-Skycamera wist hij de vuurbol ook te filmen:

Zie voor meer informatie over eerder verschenen vuurbollen mijn dossier hierover. Bron: Deze tweet van Govert Schilling

Share

Comments

 1. Hallo,

  Het filmpje van de vuurbol van 2 juli is ook door mij gemaakt vanuit Cyclops te Oostkapelle.

  Deze automatische kamera en het all-sky station zijn dus niet van de Volkssterrenwacht uit Middelburg

  Zij hebben wel een deep sky Observatorium naast mijn eigen sterrenwacht op mijn terrein staan, zie mijn website.

  Groet,

  Klaas Jobse

 2. OK, bedankt voor de info. Ik ga het aanpassen. En succes verder met je waarnemingen vanuit Cyclops. Ik heb ook gelijk een link opgenomen naar je website.

 3. Laurie zegt

  Waarschijnlijk heb ik deze ook gezien! Rond het zelfde tijdstip kon ik een vuurbol waarnemen boven vanuit Almere, ook in noordoostelijke richting. De flitsen tussen door waren bijzonder vel. Het leek even of de gebouwen in de straat ook werden verlicht. Dit zou ook verlichting kunnen zijn van wat ramen.

 4. Gisterenavond vanuit Ede heb ik deze ook gezien. Ik reed nog op de A12, maar was al op de afrit toen hij ineens mijn blikveld in dook. Schitterend om te zien en omdat het helder was, ondanks de volle maan, ook zeer goed waar te nemen.

 5. Shit hè, gewoon over het jaartal heen gekeken!
  Wel toevallig dan. Zelfs tijdstip klopt redelijk, al was het naar mijn idee een minuutje of 10 à 15 na twaalven en niet 00.24 uur.
  Maar dan nog, ik heb nog niemand over die van vannacht gehoord.

 6. Op Twitter zijn veel meldingen van mensen die vannacht een heldere vallende ster hebben gezien en de tijd komt wel aardig overeen met die van jou. Er zal dus inderdaad een vallende ster of wellicht een vuurbol – als ‘ie helderder van -4m was, d.w.z. de helderheid van de planeet Venus – zijn geweest. Leerpunt van deze nacht en van een jaar geleden: hou de nacht van 2 op 3 juli in de gaten! 🙂

 7. Laurie zegt

  Ik was vanochtend verbaasd over het feit dat ik opeens emails had ontvangen over de vuurbol die is gisteren heb gezien. Nu begrijp ik waarom. Gisteren stond ik in Grave en zag de vuurbol in oost-zuid-oostelijke richting. Wat een toeval.

  Misschien tot volgend jaar;)

 8. Wowie, dus jij hebt deze vuurbol én die van een jaar geleden gezien? OK nou weet ik het zeker,. volgend jaar ga ik de hele nacht van 2 op 3 juli opblijven en kijken. Maken we er een jaarlijks spektakel van.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: