17 juni 2024

De Pelikaannevel in Hubble palet

Ik had een poosje geleden hier de foto van de Noord-Amerikanevel en de naburige Pelikaannevel, beiden te vinden in het sterrenbeeld Zwaan (Cygnus). Een foto die gemaakt was door Gerrit Burggraaf vanuit z’n observatorium in Schelluinen. Onlangs hebben ook André v.d. Hoeven en Daniel Verloop in Hendrik-Ido-Ambacht de Pelikaannevel gefotografeerd – die ook wel IC 5070 wordt genoemd, feitelijk een enorme interstellaire wolk van geïoniseerd waterstofgas (H II) – en het resultaat is werkelijk prachtig. Wat je hierboven ziet is het resultaat van maar liefst 19 uren belichten in H-alpha, 1,5 uren in OIII en 2 uren in S2, gebruikmakend van twee kijkers FSQ85 en ED80. De opnames werden bewerkt volgens de methode van het Hubble palet, net zoals André dat deed met z’n opnames van de Elephant Trunk Nebula, de Olifantenkoffer eh… slurfnevel. 🙂

Share

Comments

  1. jan (B) zegt

    OK…het is een beetje een gevalletje van een OPEN deur intrappen (en dat terwijl ik juist een expert ben in het intrappen van DICHTE deuren..ha..ha..!!) maarre……zeker een heel fraai plaatje!! Enne….ik moet toegeven dat het digitale astrofotografie-virus ook bij den schrijver dezes bepaaldelijk nog niet is uitgewoed. Ik heb mijzelve onlangs nog bij "Edwin's Astro-toko"…eh…stiching De Koepel in Utrecht…het fraaien maar best lastige boekwerk "Photoshop Astronomy second editition" aangeschaft om me de komende maanden (jaren wellicht??) mee zoet te houden!!

  2. Als je dat boek gelezen hebt ga je zeker een keertje de Duck Nebula (NGC 2359) fotograferen?

  3. jan (B) zegt

    Tja, dat ben ik eigenlijk moreel gezien wel aan mijn (digitale fotografie-) stand verplicht….maarre, als ik mijn 42 jaar glorieuze 2CV'tje nu eens gewoon tijdens het opstarten, hetgeen nog wel eens gepaard wil gaan met zo'n fantastische rookpluim, op de digitale kiek zet….Duck plus rook=nevel…=Duck-nebula???!!!

  4. Je zou ook je 2CV eens in de mist kunnen fotograferen 🙂 Vraag is dan of je de duck wel ziet…

Speak Your Mind

*