24 juli 2024

En weg is ‘ie, Space Shuttle Atlantis voor z’n laatste vlucht

Credit: NASA


Zojuist om 17.26 uur Nederlandse tijd is vanaf platform 39A op Kennedy Space Center Space Shuttle Atlantis vertrokken voor z’n allerlaatste vlucht, missie STS-135. Bij T minus 31 seconden was er nog een onverwachte Hold-on, toen moest worden nagegaan of de shuttle wel geheel vrij was van het stalen ‘skelet’ dat voor de start dient te worden teruggetrokken. Toen bleek dat dat inderdaad het geval was kon het aftellen worden vervolgd en kon de Atlantis worden gelanceerd. Vanavond heb ik vast enkele videobeelden. Bron: Space.com.

Share

Comments

  1. Jan Brandt zegt

    Aarrrrgghhhhh, Pillen….heel veel pillen!! Allemachtig, the Girls and boys of NASA weten wel deze dertig jaar durende "space-show" in volle glorie te be-eindigen, zeg!!!….over "effe de spanning er in houden" gesproken……….die "hold up at T-minus 31 seconds" was een ware "zenuwsloper"…maar goed, all is well that ends well"…althans voorlopig…ben benieuwd wat het grandioze "NASA-theater" nog meer in petto heeft. En nu, om de stress nog eens effe extra op te voeren, de website "Heavens above" checken voor mijn eventuele allerlaatste kansen om "shuttle en ISS" op de gevoelige digitale plaat te krijgen….it's gonna be a hot two weeks!!

  2. Ik heb ademloos zitten kijken. Wel een lange zit, maar leerzaam. Ik heb me bv altijd afgevraagd waarom de main engines nauwelijks bewegen bij de start, terwijl dat bij de Saturnus 5 raket veel duidelijker was. Nu weet ik het. Ze doen die test 5 minuten voor countdown. Je ziet het standregelmechanisme aan het werk, zonder de motoren aan te zetten natuurlijk. Zelf gezien.

    Rein

Speak Your Mind

*