3 december 2023

Nee, dit zijn geen botsende sterrenstelsels

Credit: Hubble Legacy Archive, ESA, NASA; Processing – Martin Pugh

Als je de Astronomy Picture of the Day van gisteren 15 juli 2011 bekijkt zou je toch echt kunnen denken dat je te maken hebt met een gigantische botsing van twee sterrenstelsels. Niets is echter minder waar. NGC 3314, zoals dit object wordt genoemd, bestaat uit twee spiraalsterrenstelsels die, gezien vanaf de aarde, lá­jken te botsen, maar dat in werkelijkheid niet doen. Het sterrenstelsel op de voorgrond ligt op 117 miljoen lichtjaar afstand, het erachter liggende stelsel op pakweg 140 miljoen lichtjaar. Scheelt 23 miljoen lichtjaar. Bedenk dat de Melkweg en het Andromedastelsel (M31) ongeveer 2,5 miljoen lichtjaar van elkaar verwijderd zijn, dus tien keer dichter bij elkaar staan. De foto is een bewerking van twee foto’s die de Hubble ruimtetelescoop eerder van NGC 3314 nam. Eh… over NGC 3314 gesproken, één van de trouwe lezers van de Astroblogs is de Amerikaanse sterrenkundige William Keel, op Twitter bekend als @3314. Hij is betrokken bij de Galaxy Zoo en heeft onder andere meegewerkt aan het onderzoek aan Hanny’s Voorwerp. Bill, een mooier eerbetoon dan deze APOD kan je niet krijgen! 🙂

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: