21 juli 2024

Hubble maakt vier ongebruikelijke foto’s van het Andromedastelsel (M31)

Individuele sterren in M31. Credit:NASA, ESA and T.M. Brown (STScI)

We kennen allemaal het Andromeda-sterrenstelsel in het gelijknamige sterrenbeeld Andromeda – geliefd object om te fotograferen, zowel door amateurs als profs, op heldere avonden zelfs met het blote oog zichtbaar. Meestal zien we M31, zoals het Andromedastelsel ook wordt genoemd, als één geheel op de foto. Maar met de Hubble ruimtetelescoop hebben ze het op een ongebruikelijke manier gefotografeerd, namelijk van kleine gebiedjes aan de rand van de schijf en in de halo ervan. Waar het de sterrenkundigen om ging was om de individuele sterren van M31 te fotograferen, variërend van ‘kleine’ zonachtige sterren tot grote RR Lyrae-achtige veranderlijke sterren. Normaal een lastige opgave bij sterrenstelsels buiten de Melkweg, maar omdat M31 met een afstand van 2,5 miljoen lichtjaar erg dichtbij staat én omdat Hubble zo’n magnifieke telescoop is hebben ze de sterren goed ‘op kunnen lossen’. Ze hebben vier foto’s gemaakt: één (A) aan de rand van de schijf van M31, da’s degene die hiernaast is afgebeeld, eentje (B) in een stroom van sterren die ontstaan is toen M31 lang geleden botste met een kleiner stelsel en twee (C en D) in diens halo. Hieronder de gelabelde versie van M31 met de plekken waar A t/m D liggen.

Credit: ESA/Hubble & Digitized Sky Survey 2. Acknowledgment: Davide De Martin (ESA/Hubble)

Door onderzoek als dit hoopt men meer te weten te komen over de chemische samenstelling en de leeftijd van de sterren in de verschillende onderdelen van een sterrenstelsel als M31. Bron: Hubble.

Share

Comments

  1. Hoi Adrianus,

    Neem je in je nieuwe site, die er overigens heel mooi uit ziet, ook net als eerst links op naar (tif-)plaatjes van extreem multimegaveel pixels? Ik behoor tot de mafkezen die dat soort plaatjes soms binnenhaalt. Aan opslagcapaciteit geen gebrek …

    Rob van der Meer.

  2. OK, goede suggestie Rob. We gaan dat weer in ere herstellen. 🙂

  3. Fabricius zegt

    Foto A is prachtig. Ben ook benieuwd naar B, C en D.

Speak Your Mind

*