16 juli 2024

Hoppa, weer een Ariane 5 lancering

Vannacht om 00.53 uur Nederlandse tijd is vanaf de basis Kourou in Frans Guyana een Ariane 5 raket gelanceerd. Aan boord daarvan de Astra-1N en BSAT-3c/JCSAT-110R, twee telecommunicatiesatellieten. Hier de beelden van alweer de vierde lancering dit jaar van een Ariane 5 raket:

Ik ben trouwens weer thuis van vakantie. Morgen weer gewoon aan het werk – zucht, gaat er weer zo’n vervelende wekker – en hervat het ‘normale leven’ weer. M’n Google Reader bevat meer dan duizend ongelezen nieuwsberichten, dus daar ben ik nog wel een poosje zoet mee. Bron: ESA.

Share

Comments

 1. Hi, wat betreft die Ariane 5, wat gebeurt daarmee als die satellieten zijn gelanceerd? Komt ze weer naar beneden, of blijft ze eindeloos rondjes draaien..?

 2. Goede vraag! Op deze pagina van de ESA vindt je meer over de lanceringen van de Ariane 5. De onderste trappen van de draagraket, inclusief de booster raketten komen volgens mij weer terug en ik denk dat die ergens in de Atlantische Oceaan zullen plonzen. De bovenste trap komt te hoog om weer terug te vallen en die wordt ergens in een "graveyard orbit" geparkeerd, waar 'ie geen schade kan aanrichten voor satellieten.

 3. Interessant. Dan heb ik maar meteen nog een vraag: klopt het dat, omdat de aarde bij de evenaar sneller richting oosten draait dan de Ariane omhoog (en daarna ook naar het oosten) schiet, het lijkt alsof de Ariane richting westen gaat, totdat ze liggend in de baan rond de aarde komt?

 4. Je bedoeld dat de Aarde eigenlijk onder de Ariane raket door naar het Oosten beweegt en dat daardoor de raket als 't ware terug lijkt te vliegen naar het westen? Dat is niet het geval. Niet alleen omdat de snelheid van de raket hoger is dan van de aarde, maar ook omdat anders de draagraketten niet in zee zouden storten, maar op land terecht zouden komen. Men kiest overigens wel voor lanceringen in de buurt van de evenaar om de raket te laten profiteren van de rotatie van de aarde, naar het oosten toe.

 5. O, dat had ik ergens gelezen. Balen, want dan snap ik het nog steeds niet.

  Hoe kon het dan dat het leek alsof het eerst naar het westen (of zuiden, in elk geval een andere kant op) ging en daarna weer naar het oosten? Meerdere mensen hebben dat gezien, mensen die ik al langer ken, intelligent zijn, psychisch stabiel en met goede ogen 😉

  Ik probeer een verslag te maken van de waarneming en de vragen van mensen te beantwoorden, maar hier kom ik niet uit…

 6. Een raket gaat ruim 27.000 km per uur om in een lage baan om de aarde te komen. De aarde zelf draait aan de evenaar 1.669 km per uur, dus 16 keer zo langzaam. De raket kan dus nooit door de aarde 'worden ingehaald', zodat de indruk bestaat dat 'ie naar het westen vliegt. Een raket en/of satelliet kan niet de ene keer naar het oosten vliegen en dan weer naar het westen. Wellicht dat die waarnemingen van mensen die satellieten de andere kant uit hebben zien vliegen betrekking hebben op andere satellieten, wiens baan inderdaad de andere kant uitgaat.

 7. Vreemd. Dus dat kan helemaal niet. Nou ja, ik geef het op dan. Bedankt voor de moeite!

Speak Your Mind

*