17 april 2024

Land van de ondergaande zon

Nee, ik was niet in Japan op vakantie, het ‘officiële’ land van de ondergaande zon. Maar op de plek waar ik wel zat – Sables d’Olonne aan de Westkust in Frankrijk – waren zulke prachtige zonsondergangen te zien dat ik het ook als zodanig wil omschrijven. Ik zat daar met ons gezin, samen met twee andere bevriende gezinnen. Samen met Paul Bakker (op Astroblogs bekend als Mount Paulomar) heb ik daar vele prachtige zonsondergangen gezien, waarbij de zon boven de Atlantische Oceaan onderging. We hoopten de groene flits te mogen meemaken, het verschijnsel dat in zeldzame gevallen van heldere lucht bij zonsondergang of zonsopkomst te zien is en waarbij gedurende enkele seconden een groene gloed of lichtstraal te zien is. De omstandigheden leken sommige avonden gunstig, maar toch konden we helaas de groene flits niet zien. Wat we wel zagen was dat de bolvorm van de zon laag aan de horizon veranderde en dat de zon er af en toe als een ballon uitzag, zoals hieronder te zien is. De foto is op 27 juli j.l. gemaakt en in het midden van de zon zie je een groepje zonnevlekken. Links een vlieger, die af en toe hinderlijk over de zon scheerde. De foto hierboven is van 2 augustus.

Share

Comments

  1. Die foto met de vlieger is wel mooi hoor. Dat je ook die zonnevlekken er op ziet is bijzonder.

  2. Dank je. Paul heeft door z'n telescoop ook foto's van deze ondergang gemaakt. Ik zal 'm vragen die hier ook te plaatsen, want die zullen vast scherper zijn. Ik heb alleen een telelens gebruikt.

Speak Your Mind

*