24 juli 2024

Zon braakte vandaag een enorme zonnevlam uit

Credit: NASA’s Solar Dynamics Observatory (SDO)

Vanmorgen om 9.48 uur Nederlandse tijd braakte de zonnevlek genaamd AR11263 aan de westelijke rand van de zon een enorme zonnevlam uit, welke om 10.05 uur een maximale intensiteit van maar liefst X6,9 bereikte, zoals waargenomen door de  NOAA GOES satelliet. Er trad ook een coronal mass ejection (CME) op, een uitstoot van geladen deeltjes. Deze CME is niet direct op de aarde gericht, maar het kan betekenen dat satellieten op grote hoogten last kunnen hebben van de geladen deeltjes, vooral protonen, van de zon. Ook kan het radioverkeer via HF en VLF frequenties verstoord raken door de CME. De uitbarsting van zonnevlek 1263 is de grootste die tot nu toe is waargenomen in zonnecyclus 24, de huidige 11 jaar durende cyclus. De zonnevlam werd niet alleen door de NOAA GOES satelliet waargenomen, maar ook door het Solar Dynamics Observatory (SDO) en door beide STEREO-satellieten. Video-opnames van al die sondes van de zonnevlam van vanmorgen zijn in dit filmpje te zien:

De zonnevlam is van klasse X6,9 en dat is erg groot. Maar het is niet de grootste ooit waargenomen zonnevlam. Dat recht is voorbehouden aan de vlam die op 4 november 2003 verscheen en die maar liefst X28 groot was! Bron: NASA.

Share

Comments

  1. CME is niet gericht op de aarde. Dus geen Noorderlicht van te verwachten?

    Vorige week heb je het Noorderlicht in Nederland gemist. Net als de meesten mensen overigens omdat grote delen van NL bewolkt was. Maar bij wie dat niet was heeft kunnen genieten van het Noorderlicht.

    Mooi plaatje. Is dat plaatje echt of is dat een animatie-beeld?

    • Ik denk niet dat we van deze zonnevlam Noorderlicht zullen zien. Vorige week was er een kleinere M-klasse zonnevlam, maar die wist een grotere CME te produceren dan de X6,9 zonnevlam van vandaag en die was ook nog eens naar de aarde gericht. Vandaar dat er toen noorderlicht zichtbaar was. Maar goed, ik ben geen noorderlicht-expert, dus wees niet verrast als er tóch noorderlicht te zien is. Hou 't in de gaten, zou ik zeggen. Nog even over die foto: ja, die is echt en het is van vanochtend. Gemaakt door de SDO in UV-licht.

Speak Your Mind

*