12 april 2024

Even wat recente astrofoto’s van Jan Heuser op een rijtje

Van amateur-astrofotograaf Jan Heuser – net als ik lid van sterrenkundevereniging Chr. Huygens – heb ik vaker foto’s getoond, zoals deze van M57 en M27. Hij is sinds februari dit jaar bezig met het fotograferen van hemelobjecten, vooral deepsky-objecten zoals sterrenstelsels, planetaire nevels en gasnevels, en de mooiste resultaten daarvan heeft hij op een rijtje gezet in deze video:

Jan, heel mooi gedaan hoor! Eén vraag: kan jij misschien even op een rijtje zetten welke objecten allemaal de revue passeren? Je hebt wel eens van die video’s op YouTube die zo’n CC-knop bevatten, zoals deze video over zonnevlammen, en met die knop kan je onderaan een commentaarregel invoeren, welke men al of niet wil/kan zien. Geen idee hoe je dat moet instellen, maar het is wel handig voor bijschriften.

Share

Comments

  1. Ik heb er annontaties in Youtube aan toegevoegd over welke objecten het zijn…

  2. Ha die Jan,

    Muchos complimentos, amigos astronomicos!!!…..ofwel…. hoewel voor velen een waardeloze zomer maar voor JOU eentje om de vlag voor uit te hangen, dunkt mij?!

    Ik hoop van harte dat het de komende weken weer een beetje astrofotigrafisch aangenamer weer gaat worden want "mijn digitale handen jeuken"………en weet je waar ik vooral mijn zinnen op heb gezet? Het meest makkelijk te vinden object aan de hemel en..althans dat vind ik dan weer…..tevens het meest teleurstellende Deep sky object….M31, de Andromeda-nevel………Zo mooi op (gelukte) plaatjes genomen onder strakdonkere luchten, zo'n pokke-ding onder matige hemelen….zowel visueel als fotografisch. Ik heb "het kreng" al meerdere malen geprobeerd te vangen op film maar om de 'één of andere reden heb ik er nog nooit zo'n plaatje als die van jou uit weten te persen……….grrrrrrrr. De meest exotische hemelobjecten nos problemos maar M31…altijd waardeloos…..het is mijn ultieme "astrofotografische angstgegner". Ik ben zeer benieuwd/bevreesd hoe dit gaat aflopen als ik M31 nu dan maar eens digitaal te lijf ga. Eh….hoe heb jij "jouw" M31 op de digitale plaat gezet?….belichtingstijden, digitale spiegelreflexcamera settings, nabewerkings-traject..etc..etc….???? Please, let me know, OK?!

Speak Your Mind

*