IJs en waarschijnlijk ook methaan ontdekt op dwergplaneet Snow White

2007 OR10 – bijnaam Snow White. Credit: NASA.

Z’n officiële naam is (225088) 2007 OR10, een dwergplaneet die zich ergens in de buitenste ijskoude regionen van het zonnestelsel bevindt. De bijnaam van het 1200 km grote Trans-Neptunian Object (TNO) – zoals dit soort objecten ook wel worden genoemd, yep, ze komen voorbij de baan van Neptunus voor  – is heel toepasselijk ‘Snow White’. Sterrenkundigen van het California Institute of Technology (Caltech) denken namelijk dat de helft van Snow White bedekt is met waterijs. De dwergplaneet heeft ook een rode tint en dat wijst er volgens het op dat methaan op het oppervlak voorkomt, restant van een atmosfeer die langzaam maar zeker de ruimte in verdwijnt. Snow White is ongeveer half zo groot als Pluto en is daarmee de vijfde dwergplaneet in grootte. Hieronder zie je de acht grootste TNO’s/dwergplaneten, waarvan sommigen één of meerdere manen hebben. Snow White werd in 2007 ontdekt door het team van Mike Brown. Dá t een dwergplaneet met een rode tint de naam Snow White krijgt is natuurlijk vreemd, maar dat komt omdat de eerste foto’s in 2007 nog een witte tint te zien gaven. Later bleek ‘ie rood te zijn. Om Snow White goed te kunnen bestuderen maakten de sterrenkundigen gebruik van een nieuw instrument, genaamd Folded-port Infrared Echellette (FIRE), verbonden aan de 6,5-meter Magellan Baade Telescoop in Chili. Uit de studie kwam de aanwezigheid van waterijs op het oppervlak en wellicht ook van methaan naar voren. Men kent nog één andere TNO, die de combinatie van rode kleur-waterijs-methaan kent: Quaoar, in 2002 ontdekt, óók door Brown’s team. Als uit verdere waarnemingen blijkt dat Snow White inderdaad methaan kent, dan is deze samen met Quaoar de enige dwergplaneet die een zeer ijle atmosfeer kent.

Credit: NASA.

Bron: Eurekalert.

Zó kan je het ISS natuurlijk ook fotograferen

Afgelopen zaterdag 20 augustus wist Jan Brandt het overvliegende internationale ruimtestation ISS, minstens 350 km boven onze hoofden voorbijrazend, in vol detail vanuit de Dordtse Biesbosch te fotograferen. Ongeveer anderhalf uur later passeerde het ISS opnieuw onze regionen en tóen wist Mark Humpage in Engeland het op een andere manier vast te leggen. Zó dus:

Credit: Mark Humpage

Wowie, da’s ook erg mooi! Zijn commentaar bij de foto:

Aug 20 2011. 2146 hrs super bright pass of the ISS. This time we had crystal clear skies 🙂 Directly overhead so I located my local east/west trunk road and set up the car trails shot with 2 cameras. This one captured with Olympus E3 & 7-14mm. F5, ISO 400 and approx 9 15s exposures stacked to produce this.