16 juli 2024

Komeet Elenin valt wellicht uit elkaar

Komeet Elenin op 29 augustus. Credit: Credit: Michael Mattiazzo.

Waarnemingen aan de komeet Elenin laten zien dat de kern ervan komende wellicht aan het uiteenvallen is. De helderheid van de komeetkern is iets afgenomen – ondanks het feit dat de afstand tot de komeet kleiner wordt – en de omringende coma rond de kern is iets uitgerekt en diffuus geworden. Op 19 augustus j.l. werd de komeet geraakt door een grote geïoniseerde gasmassa afkomstig van de zon, een zogenaamde Coronal Mass Ejection (CME). Het zou best kunnen dat die de broze kern, welke feitelijk een vuile sneeuwbal van 4 á 5 km groot is, door de CME verzwakt is en daardoor aan het uiteenvallen is. In eerste instantie lichtte komeet Elenin juist op nadat ‘ie door de CME was geraakt, maar daarna nam de lichtkracht snel af. Op 10 september a.s. bereikt de komeet z’n perihelium, het punt het dichtste bij de zon. Op 16 oktober staat ‘ie vervolgens het dichtste bij de aarde, met een afstand die dan nog altijd 34 miljoen km bedraagt (ter vergelijking: de afstand aarde-Venus is 38 miljoen km). De amateur-sterrenkundigen Michael Mattiazzo heeft enkele foto’s van komeet Elenin gemaakt, waarop te zien is hoe de komeet zwakker en diffuser wordt in lichtkracht. Die foto’s achter elkaar geplakt leveren dit filmpje op:

Credit: Credit: Michael Mattiazzo.

Bron: Universe Today.

Share

Comments

 1. @ ADRIANUS V

  Zoals ik al eerder zei laat ik mij graag overtuigen dat deze komeet onschuldig zal zijn.

  Dus dit klinkt goed.

  Wil je vragen even naar deze video te kijken.Zou Elenin kunnen zijn?

  http://pineut.wordpress.com/2011/08/27/eerste-bee

 2. Hoi Maria, wat die video precies laat zien weet ik niet, maar komeet Elenin is het zeker niet. De komeet wordt continue door observatoria over de hele wereld in de gaten gehouden. Hier vindt je een overzicht van z'n helderheid. Het gaat dan met name om de kolom 'Mag', da's de helderheid (magnitude), Zes is de laagste helderheid die je nog met het blote oog kan zien 's avonds. De komeet is nu van magnitude 8, dus zeker niet met het blote oog of met een videocamera 's avonds aan de avondhemel zichtbaar.

  Ik heb overigens in een eerdere Astroblog ook al diverse argumenten aangedragen waarom komeet Elenin geen gevaar met zich meebrengt. Die moet je ook maar even lezen.

 3. Had ik al gedaan. Daar heb had ik ook al een reacie gegeven.

  Hoe weet je zo zeker dat op deze video niet om Elenin gaat?

 4. Ik weet dat omdat het object op die video – wat dat ook mag wezen – véél helderder is dan magnitude 8. Wat je daar ziet is iets IN de atmosfeer van de aarde, niet een komeet die tientallen miljoenen kilometers ver weg staat en die alleen met telescopen gezien kan worden. Verder staat komeet Elenin momenteel in het sterrenbeeld Maagd (Virgo) en ik vraag mij sterk af of dat sterrenbeeld 's avonds in Nieuw Zeeland zichtbaar is.

 5. peter drent zegt

  dit is in ieder geval intressant en goed nieuws 🙂

Speak Your Mind

*