23 mei 2024

West-Europa badend in een zee van licht

Credit: NASA-JSC

Op 10 augustus werd vanuit het internationale ruimtestation ISS bovenstaande foto van West-Europa gemaakt, waarop steden als Londen, Parijs, Brussel en Amsterdam zichtbaar zijn, badend in een overweldigende zee van licht. De foto werd gemaakt door één van de leden van expeditie 28 van het ISS met een Nikon D3S camera en 28 mm lens. Aan de ene kant is het een schitterende foto van een gebied dat we allemaal goed kennen, maar aan de andere kant geeft het ook goed weer met welke lichtvervuiling wij te maken hebben. Tijd om daar in de komende Nacht van de Nacht op 29 oktober a.s. weer bij stil te staan. Wie overigens een grote versie van bovenstaande foto wil hebben zónder de begeleidende namen erin gekalkt kan hier (408 Kb) terecht. Bron: Earth Observatory.

Share

Comments

 1. andere arie zegt

  volgens mij wordt hier Rotterdam voor Amsterdam aangezien en ligt Amsterdam een stukje meer naar links. Het 'gat' onder Rotterdam is dan gemakkelijker verklaarbaar: Zeeland. Amsterdam ligt dan boven de 'am' van Amsterdam. Tussen Amsterdam en Rotterdam ligt dan – vanuit het ISS gezien en meer naar achteren- Utrecht.

 2. De foto wordt flink vertekend, doordat de ISS een flink eind verwijderd was van de Lage Landen. Ik denk dat je gelijk hebt en dat wat Amsterdam wordt genoemd Rotterdam is. Ik denk zelfs dat die vlek een combi van R'dam en Den Haag is.

 3. andere arie zegt

  Hem 'm net even onder het vergrootglas gelegd en de streep achter Amsterdam eindigt in Den Haag, zo ongeveer op Den Haag CS;-). De vlek eronder, richting 'het gat', zou het Westland weleens kunnen zijn. Daar doen ze aan grootschalige verlichting. Verderop naar rechtsonder, en enigszins in zee uitstekend, is de Maasvlakte. Boven de 'am' van Amsterdam zou dan inderdaad Amsterdam kunnen liggen, met direct daarboven (vanuit het ISS gezien) Almere. En bij Dordrecht de Biesbosch, natuurlijk. Het lijkt overigens wel of er bij de rand van het water, net rechts van Dordrecht, daar bij die boom, mensen met een telescoop staan.

 4. "Het lijkt overigens wel of er bij de rand van het water, net rechts van Dordrecht, daar bij die boom, mensen met een telescoop staan." Jij hebt wel een erg sterk vergrootglas zeg. 🙂

 5. andere arie zegt

  Het was ook een erg grote boom 😉

Speak Your Mind

*