4 oktober 2024

Hoe kom je bij de supernova in M101 terecht?

De supernova SN 2011fe in het spiraalstelsel in M101 schijnt nu iets meer dan 11m te zijn. Mocht je een poging willen wagen ‘m te zien of fotograferen met een telescoop, dan zal je eerst M101 moeten opsporen. Die ligt 4° verwijderd van de ster Mizar (? UMa), die samen met Alcor de bekendste dubbelster aan de hemel vormt. Mizar en M101 liggen in het sterrenbeeld Grote Beer – ’t steelpannetje, momenteel in het noordwesten te vinden – en die kennen we allemaal:

Hé, op dat kaartje staat ook M51 en daar was enkele maanden terug ook al een supernova te vinden. Het is druk in die omgeving! OK toegegeven, M51 ligt niet in Grote Beer, maar in het naburige sterrenbeeld Jachthonden. Middels de techniek van het star hopping, waarbij je in de zoeker van je telescoop van de ene ster naar de andere ‘hopt’ kan je vanaf de met het blote oog zichtbare Mizar M101 vinden:

Die getallen bij de sterren zijn scvhijnbare helderheden. Dus eerst hop je vanaf Mizar naar die ster van 8,1m, dan naar 8,3m, enzovoorts. M101 zelf is een groot, maar zwak sterrenstelsel. Z’n totale schijnbare helderheid is 7,7m, maar dat is verspreid over een flinke oppervlak. SN 2011fe ligt ten zuidwesten van de kern van M1o1, dus zeg maar voor ’t gemak linksonder (als je geen omkerend beeld hebt tenminste). Succes d’r mee! Bron: Space.com.

Share

Comments

  1. Gisteren getrokken:

    http://users.telenet.be/jurgen.kobierczynski/astr

    Mijn sterren zouden best wat scherper mogen 🙁

  2. Jurgen, thanx voor de foto. Supernova is echt helder, helderder dan de kern van M101.

  3. De supernova is nog steeds te zien met een telescoop. Gisteren zag ik 'm met een simpel 3 inch Newtonnetje. Magnitude 10.2, dus hij is maar iets zwakker geworden sinds het maximum tien dagen geleden (9.9m).

    M101 zelf kon ik niet zien (lichtvervuiling).

    Als je weet dat zo'n type Ia supernova een absolute magnitude van -19.4 heeft, kun je de afstand berekenen.

    23 miljoen lichtjaar. Klopt goed met de afstand van M101 in de literatuur: 20 tot 27 miljoen lichtjaar.

Speak Your Mind

*