17 juni 2024

Goed idee, zo’n ‘sterrenlicht reservaat’

Ik liet jullie vorige week die foto zien van het nachtelijke West-Europa, gemaakt vanuit het ISS, waarop goed te zien is hoe wij ’s nachts baden in het licht. Gevolg is niet alleen dat we in grote delen van Nederland niet alleen de Melkweg niet meer kunnen zien, maar dat ook alleen de helderste sterren en objecten zichtbaar zijn. In theorie kunnen we 6.000 sterren met het blote oog zien en in sommige donkere gebieden op aarde kan dat zelfs oplopen tot 45.000. Da’s op onderstaand plaatje de situatie links. En wat hebben wij? Yep, de situatie rechts. 🙁

Credit: International Dark Sky Association

Middels de jaarlijks terugkerende Nacht van de Nacht wordt altijd wel aandacht geschonken aan het thema lichtvervuiling, maar weinig concrete verbetering heeft dit volgens mij nog niet opgeleverd. Een goed initiatief dat navolging verdient is volgens mij hetgeen ze in het dorpje Lake Tekapo in het verre Nieuw-Zeeland hebben gedaan. Daar wonen minder dan 1000 mensen en hun nachthemel is jaloersmakend donker. Dat willen ze graag zo houden en daarom hebben ze in het kader van de World Heritage Site hun dorp uitgeroepen tot ’s werelds eerste ‘sterrenlicht reservaat.’ Dat betekent dat ze middels regelgeving beperkingen gaan stellen aan het licht dat bewoners en ondernemers mogen gebruiken. Dus wel tuin- en straatlampen die enkel naar beneden schijnen, zonder vervuiling naar boven toe. Ik heb overigens in dit verband ooit aandacht besteed aan de zogenaamde schaal van Bortle, waarmee je de ‘donkerheid’ van een sterrenhemel kan aangeven.

De schaal van Bortle

Ik weet dat het in Nederland qua lichtvervuiling bedroevend slecht gesteld is, maar ik hoor ook regelmatig mensen die zeggen dat er nog enkele ‘ongerepte’ plekjes in ons lichtovergoten kikkerlandje zijn, waar het ’s nachts wél donker kan zijn. Je hoort dan van Zeeland, Drenthe en andere plaatsen ver buiten de Randstad, waar de Melkweg nog wel zichtbaar zou zijn. Misschien een idee om dat eens te inventariseren en lezers te vragen om donkere plekken in Nederland – en hup, van mij part direct België erbij – te noemen. Waar kan je dus nog wel 6.000 sterren plus de Melkweg zien, zonder storend licht van kassen, snelwegen en skybeamers? En hoe zou je ze rangschikken in de schaal van Bortle? Graag reacties. En als we die plekjes dan ‘in kaart’ hebben gebracht, kunnen we ze dan ook beschermen als sterrenlicht reservaat? Goed idee! 😀 Bron: Starts with a Bang.

Share

Comments

 1. Nu weten we waarom we meer konden zien op onze vakantie in de ardennen 🙂

 2. Hier waren wij http://www.sunparks.nl/NL/NL/vakantiepark/ardenne

  En we zouden het wel een 5 geven.

 3. Prima idee……..alle lichten permanent uit in Drenthe………..misschien wil ik er dan wel naar toe verhuizen!! Oh ja en dan nog effe dit….van de zoiets als de ranstad een sterrenreservaat maken is natuurlijk onrealistisch maar de heren en dames wetgevers zouden er wellicht in het kader van het Milieu en zo op z'n minst over kunnen nadenken om die walgelijk stomme pleurisdingen (please, pardon my french!!) als Skybeamers voor eens en voor altijd te verbieden!!! Ik kan mij vergissen (hoop..hoop..hoop!!) maar volgens mij hebben we er sinds afgelopen weekend weer ééntje boven Dordrecht en omstreken aktief. Inplaats van achterruiten van auto's aan flarden te schieten zou die snelwegschutter natuurlijk wellicht zijn werkzaamheden kunnen verleggen om als een soort "astronomische milieu Batman" jacht te gaan naar skybeamers…………hint.!!

  • Neel, thanx voor de update. Staat genoteerd. Jan, de Randstad als sterrenlicht reservaat uitroepen was niet m'n bedoeling. Wel kijken of die zeldzame donkere plekjes in Nederland die status kunnen krijgen. Vandaar m'n oproep aan lezers te melden welke dat zijn.

  • @jan, is bekend waar die nieuwe skybeamer boven Dordrecht vandaan komt?

 4. Ed de la Rie zegt

  Ga door jongens, dan hebben Carl en ik niet voor niets destijds een website neergezet.

  Gelukkig nu door anderen overgenomen !

  Ed

 5. Graag gedaan hoor. Eh… Ed, welke website hebben jij en Carl dan gebouwd? Heb je een link?

 6. Fabricius zegt

  Als Randstedeling (gewend aan storende assimilatieverlichting van kassen, waarom heeft nog niemand dat genoemd?) heb ik genoten van deze donkere plek:

  Kootwijkerzand vlak achter vakantiepark Berkenhorst.

  Wel een paar jaartjes geleden. Grensmagnitude 6,6m. Alleen lichtkoepels boven Apeldoorn en Barneveld, beiden op ongeveer 10 km. Melkweg prima zichtbaar. Een 2 of en 3 op de schaal van Bortle?

  Alleen in het buitenland heb ik beter zicht gehad op de sterrenhemel.

  Verhuizen naar Drenthe is ook het overwegen waard.

 7. Fabricius zegt

  In de maanden augustus en september 2009 trok lichtdeskundige Wim Schmidt er op heldere maanloze nachten met meetapparatuur op uit, in de donkerste gebieden van elke provincie. In alle gebieden is de helderheid van het zenit, het punt recht omhoog, gemeten. Schiermonnikoog kwam als donkerste plek van Nederland uit de bus. Het Hoge Land in Groningen staat op nummer twee en de Friese Waddenkust op de derde plaats.

  Niet alleen de donkerste plek van Nederland werd ontdekt, maar ook de donkerste plek van elke provincie.

  De lijst is te vinden op http://www.laathetdonkerdonker.nl/DonkerstePlekVa

 8. Fabricius zegt

  Eh sorry Adrianus, je had het storende licht van kassen als eerste genoemd.

 9. Hé, da's wel grappig. Ik heb in het voorjaar op hetzelfde park gebivakkeerd. Ik had alleen geen telescoop bij me, zucht… Auto was volgeladen met spullen, gezin en oma.

 10. Interessante lijst! Bedankt voor de link, reuze handig.

Speak Your Mind

*